Prof. Laura van 't Veer, uitvindster van een borstkankertest op basis van gen-onderzoek en Franz Amtmann en Philippe Maugars van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors met hun near field communication (NFC) sleepten prijzen in de wacht van de European Inventor Awards, uitgereikt door het Europees Octrooibureau.

Vier maar liefst. Niet eerder nomineerde het octrooibureau zoveel Nederlanders voor de jaarlijkse uitreiking van de European Inventor Awards. Deze Emmy's voor uitvinders kende ook dit jaar vijftien finalisten in vijf categorieën. Met de prijzen wil het octrooibureau uitvinders in het zonnetje zetten die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan sociale ontwikkeling, technologische vooruitgang en economische groei.

Prof. Laura van 't Veer, uitvindster van een borstkankertest op basis van gen-onderzoek, won de award in de categorie MKB. Met slechts een kleine hoeveelheid weefsel uit de borst, kan met behulp van een microchip de activiteit van kankerspecifiek DNA worden gemeten. De test kan binnen tien dagen bepalen hoe agressief een borsttumor is. 'Dankzij MammaPrint hoeven 20 tot 30 procent minder borstkankerpatiënten chemotherapie te ondergaan', aldus Van 't Veer. Sinds de lancering in 2004, hebben inmiddels meer dan veertigduizend vrouwen wereldwijd gebruik gemaakt van de test.

 

Franz Amtmann en Philippe Maugars van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors - een spin off van Philips - sleepten met hun near field communication (NFC) de prijs in de wacht voor de categorie industrie. Deze draadloze manier van communicatie, een opvolger van RFID-technologie, maakt het mogelijk om op een veilige manier data uit te wisselen binnen een straal van 10cm. Inmiddels bevat een op de drie mobiele telefoons een NFC-chip. 'Door het hele circus rondom mijn nominatie en deze award begrijpen mijn vrienden en familie eindelijk een beetje waar ik mee bezig ben', grapte Maugars toen hij de prijs in ontvangst nam.

De overige twee Nederlandse nominaties die niet in de prijzen vielen, waren Henk Jonkers met zijn zelfhelend beton en Kees Schouhamer Immink, grondlegger van de coderingstechniek voor CD, DVD en Blu-Ray.

Tijdens de uitreiking in Parijs sprak De Ingenieur uitgebreid met de winnaars van de overige drie categorieën, waarover meer in het juli-nummer. De Zwitser Andreas Manz ontving een lifetime achievement award voor zijn pioniersonderzoek op het gebied van microfluidica en de ontwikkeling van de lab-on-a-chip. De Japanse onderzoekers Sumio Iijima, Akira Koshio en Masako Yudasaka werden in de categorie niet-Europese landen geroemd om hun baanbrekende werk aan en ontdekking van koolstofnanobuisjes. Ludwik Leibler won de prijs in de categorie onderzoek voor de ontwikkeling van vitrimers, een nieuw soort polymeren.(Armand van Wijck)