Hij dook het afgelopen jaar in verschillende Europese steden op: de CityTree, een 3 m breed en 4 m hoog muurtje met mossen die stadslucht zouden reinigen en een zitbankje. Verschillende gemeentes, waaronder Amsterdam, hebben ­recent exemplaren laten plaatsen.

Ondertussen betwisten experts het nut van de CityTree, een vondst van de Duitse start-up Green City Solutions. Met ­name de claim dat een enkel muurtje net zoveel vuile stoffen uit de lucht haalt als 275 bomen van de soort robinia wordt niet echt onderbouwd. De goede resultaten in het lab waar de start-up mee schermt zijn niet rechtstreeks te vertalen naar de praktijk, bijvoorbeeld omdat de wind sterk varieert, ­menen onafhankelijke onderzoekers.
 

Fijnstof

Dat de CityTree is volgestouwd met mossen, stuit niet op kritiek. De mossen zijn in staat om relatief grote hoeveelheden fijnstof vast te houden als de lucht langs ze blaast. De opgevangen stofdeeltjes worden geïntegreerd in de planten­cellen. De zuiverende werking is volgens de ontwerpers te vergroten door de stadslucht aan te zuigen met een ventilator, iets waar momenteel aan wordt gewerkt.

Het muurtje is verder voorzien van ­diverse sensoren die de luchtkwaliteit meten én waken over de behoefte van de mossen. De sensoren regelen bijvoorbeeld de toevoer van water en voedingstoffen uit een ingebouwde tank. De energie hiervoor is afkomstig van zonne­panelen.
 

Onderzoek

De CityTree is volgens de makers nog niet perfect. De start-up doet momenteel onderzoek om de efficiëntie ervan op te schroeven.
 


 

Tekst: Jeroen Akkermans