Waterbedrijf Vitens is begonnen met het winnen van methaan uit het drinkwater. Tot nu toe werd het broeikasgas de lucht in geblazen.


De ontgassingsketels                                                                                         foto Vitens


Het methaan wordt gewonnen door vacuümontgassing. Vanuit de bron gaat het grondwater bovenin de ontgassingsketels , waar het vervolgens langs aan elkaar gekoppelde ringen naar beneden stroomt. Die ringen zorgen ervoor dat er een dunne waterfilm onstaat, waar het methaan gemakkelijk uit kan ontsnappen. In de ketels heerst een onderdruk van 0,8 bar.

Naar schatting zo'n 90 % van het methaan wordt op die manier vrijgemaakt en vervolgens gebruikt om, na behandeling, een gasmotor aan te drijven. Deze produceert naar verwachting zo'n 4,5 miljoen kWh per jaar, dat is bijna vijf keer zo veel als het proces van de ontgassing aan elektriciteit kost.

De veengronden in de Friese Zuidwesthoek zijn verantwoordelijk voor de grote hoeveelheid methaan in het drinkwater, tot zo'n 40 mg/l. Tot nu toe zorgde plaatsbeluchting voor het verwijderen van het methaan uit het drinkwater: het water stroomt over vlakke platen, door de gaatjes daarin wordt een flinke hoeveelheid lucht geblazen. 'Dat is een energieinstensief proces, waarbij het methaan gewoon in de lucht verdwijnt', zegt projectmanager ing. Oege Hoekstra van Vitens. Nu hoeft de plaatbeluchting nog maar 10 % van het methaan te verwijderen. 'Datt scheelt minstens de helft aan energie.'

Vitens ontwikkelde het project bij het productiebedrijf Spannenburg de afgelopen jaren samen met het ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.