Meer bèta's in Tweede Kamer
Het aantal parlementariërs met een bèta-achtergrond neemt licht toe. Dertien leden van de Tweede Kamer die vandaag wordt geïnstalleerd hebben een technische achtergrond. Dat zijn er vier meer dan na de vorige Kamerverkiezingen.
De D66-fractie telt met chemisch technoloog Raoul Boucke, wiskundige Paul van Meenen en softwareontwikkelaar Lisa van Ginneken drie technisch opgeleide Kamerleden. VVD, CDA en FVD leveren elk twee ingenieurs, terwijl de fracties van PVV, SP, PvdA en SGP het met één doen.
De verkiezingsuitslag en de zetelverdeling werden eind vorige week officieel vastgesteld. Vandaag volgt de officiële beëdiging van de nieuwe Kamerleden.
Mogelijk nog meer
Het is niet uit te sluiten dat het aantal ingenieur-Kamerleden nog zal veranderen wanneer er Kamerleden doorschuiven naar het kabinet. Onder meer Henri Bontenbal (CDA) en Eppo Bruins (ChristenUnie) vielen net buiten boot. Bij regeringsdeelname van hun partij is de kans aanzienlijk dat ze alsnog een Kamerzetel mogen innemen.
Wie zijn de bèta's in de nieuwe Tweede Kamer? Hier een overzicht:
VVD (34 zetels)
Peter de Groot, Technische bestuurskunde, TU Delft
Fahid Minhas, Bouwkunde, TU Eindhoven
D66 (24)
Raoul Boucke, Chemische technologie, TU Delft
Paul van Meenen, Wiskunde, Universiteit Leiden
Lisa van Ginneken, ICT en management, Avans Hogeschool Breda
PVV (17)
Tony van Dijck, Bedrijfskunde, TU Eindhoven
CDA (15)
Derk Boswijk, Bouwtechnische bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht; Urban & area development, UU
Mustafa Amhaouch, Meet- en regeltechniek, Fontys Hogeschool Venlo
SP (9)
Mahir Alkaya, Industrieel ontwerpen, TU Delft
PvdA (9)
Joris Thijssen, Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, TU Delft.
FvD (8)
Wybren van Haga, Elektrotechniek, TU Delft
Pepijn van Houwelingen, Technische bedrijfskunde, Universiteit Twente
SGP (3)
Chris Stoffer, Civiele techniek, Universiteit Twente
In de fracties van GroenLinks (8 zetels), PvdD (6), ChristenUnie (5), Volt (3), JA21 (3), DENK (3), 50PLUS (1), BBB (1) en BIJ1 (1) zit niemand met een bèta-achtergrond.
Al langer wordt erover geklaagd dat er te weinig bèta's in de Kamer zouden zitten. Ingewikkelde dossiers als de energietransitie, het stikstofbeleid en de toekomst van mobiliteit zouden niet alleen politieke en bestuurlijke vaardigheden vereisen, maar zeker ook inhoudelijke kennis.