Lab voor levende huizen
In Engeland opent een lab dat gaat onderzoeken of huizen op een nieuwe manier kunnen worden gebouwd. Huizen moeten zelfgroeiend worden, met muren vol planten, een rioleringssysteem dat stroom maakt uit poep en een slim ventilatiesysteem.
Twee Britse universiteiten, Newcastle en Northumbria University, krijgen gezamenlijk acht miljoen voor onderzoek naar levende gebouwen. Dat zijn gebouwen die reageren op de omgeving, op de bewoners en op de natuur. Zo worden huizen minder vervuilend en prettiger om in te wonen.
Huizen zijn nu niet duurzaam
De betrokkenen noemen levende gebouwen een nieuw onderzoeksgebied. 'We brengen architecten, ingenieurs en biowetenschappers samen om de bouwindustrie te veranderen', aldus Martyn Dade-Robertson van Newcastle University. 'Nu zijn gebouwen niet duurzaam: het kost te veel CO2 om een huis te bouwen. Wij hopen dat te veranderen.'
Concrete toepassingen zijn er nog niet, maar wel een overkoepelende filosofie: de biologen gaan microben genetisch manipuleren, die het afval - in de lucht, riolering, keuken - van het huis verteren en zo energie opwekken, bijvoorbeeld in een biovergister. Die energie kan het huis gebruiken, waarna er meer afval komt, enzovoort. Het huis moet een metabolisme krijgen om onze woonomgeving te verduurzamen
Meloenlampen
Een paar voorbeelden die de onderzoekers opperen: biologische bakstenen en meubels, gemaakt van levende cellen. Een ventilatiesysteem dat de kwaliteit van de lucht constant in de gaten houdt en het microbioom aanpast als er iets niet klopt. Lampen (die er uit zien als groene langwerpige watermeloenen) die bioluminescent zijn en dus van zichzelf licht geven. En een rioleringssysteem vol microboden dat menselijk afval afbreekt en energie produceert.
De ideeën zijn los niet allemaal nieuw, maar nog nooit op praktische manier toegepast in een gebouw. Misschien dat de onderzoekers dit wel klaar kunnen spelen, door nieuwe, efficiëntere microben te bouwen of nieuwe ontwerpen te bedenken.
Deze futuristische biovisie zal getest worden in een biologisch huis dat de wetenschappers bouwen op de campus van Newcastle University. In deze proeftuin zullen de onderzoekers al huninnovaties testen. Ook werken ze samen met bedrijven om de ideeën zo snel mogelijk 'echt' toe te passen.