Kunstmatig intelligent schoonmaken
Een Duitse schoonmaakrobot 'ziet' vuil en pakt het direct grondig aan.
Goede hygiëne is van groot belang voor productielijnen waar onder meer voedsel en medicijnen worden verwerkt. Nu is schoonmaken vaak nog handwerk. Maar dat is tijdrovend, foutgevoelig en het is lastig om tussen verschillende schoonmaakploegen een bepaalde standaard te handhaven.
Onderzoekers van het Fraunhofer Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung in Dresden hebben een schoonmaakrobot die de mate van vervuiling bepaalt en heel gericht reinigt.
Van de modulair opgebouwde schoonmaakrobot zijn twee varianten gebouwd. De eerste wordt op een lopende band geplaatst, beweegt daarop door de productielijn heen en spuit deze van binnenuit helemaal schoon. De tweede robot, de Mobile Cleaning Device 4.0, is gemaakt om autonoom productieruimten en de buitenkant van machines schoon te maken. De robot werkt op batterijen, maar is wel via een waterslang met het docking station verbonden.
Virtual twin
Het navigeren gaat onder meer aan de hand van een radarsysteem dat ook functioneert door waternevel en stoom heen. Diverse sensoren helpen om de ruimte 3D in kaart te brengen. Met behulp van uv-licht detecteert de robot fluorescerende deeltjes zoals vetten, oliën en eiwitten op oppervlakken en bepaalt hoe dik en aangekoekt de laag is. Een virtual twin, een digitale kopie van de echte robot, verwerkt de data en bepaalt de optimale hoeveelheid zeep en water, waterdruk en afstand tussen de robot en het te reinigen oppervlak.
De spuitmond voor het reinigen zit aan het uiteinde van een robotarm die zich kan oprichten om hoger gelegen oppervlakken te bereiken. Tijdens het schoonmaken kan het zelflerende systeem de druk nog aanpassen en na elke schoonmaakbeurt zorgen dat het proces verder wordt geoptimaliseerd. Volgens de onderzoekers is zo tot 50 procent te besparen op schoonmaakmiddelen. De robots zijn in te zetten ter vervanging of ondersteuning van professionele schoonmakers.
Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Fraunhofer Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung