In 2015 begint het bedrijf Urban Farmers met de bouw van een stadsboerderij: bovenop de oude tv- en telefoonfabriek De Schilde van Philips in Den Haag komen een kas en een viskwekerij te staan. Straks verkoopt de nabijgelegen super lokaal geproduceerde sla en tilapia.

Urban Farmers probeert over de hele wereld kantoor- en woonruimte een nieuw doel te geven. Met een techniek die hydroponics heet, maakt het bedrijf een duurzaam systeem van vis- en groenteproductie.

Het water waarin de vissen worden gekweekt, raakt op een gegeven moment verzadigd met nitraat. Normaal wordt het dan weggegooid, maar nu gaat het naar de planten. Deze gebruiken het nitraat als voedsel en filteren zo het water, dat vervolgens weer terug kan naar de viskwekerij. Zo ontstaat een kringloop die twee producten oplevert en bovendien water bespaart.

Van de bovenste verdieping van het oude Philips-gebouw in Den Haag wil Urban Farmers een aquarium maken. Op het dak komt een kas waar planten groeien dankzij zorgvuldig uitgekozen ledverlichting, ontwikkeld door Philips, dat als een van de partners meewerkt. Uiterlijk april 2016 moet stadsboerderij UF De Schilde gereed zijn en kunnen leveren aan de Haagse supermarkten.

Urban Farmers hebben in het Zwitserse Bern al een boerderij staan die levert aan een lokale winkel. Mark Durno, directeur Farm Operations bij Urban Farmers, vertelt er enthousiast over. ‘De vis is nog geen dag oud als hij daar in de schappen ligt. De supermarkt maakt meer winst op de sla, omdat de transportkosten zoveel lager zijn. Bovendien zijn de groenten smaakvoller. Omdat ze geen dagenlange reizen hoeven te overleven, is er meer ruimte voor smaak, door dunnere velletjes of betere rijping van tomaten.’

Het grootste probleem in Nederland? ‘Mensen overtuigen dat tilapia lekkere vis is’, geeft Durno aan. ‘Door de Aziatische exemplaren die hier worden verkocht, heeft tilapia een slechte naam gekregen. Maar geloof me: vers en goed gekweekt is het erg lekker.’