Vanaf eind dit jaar kunnen patiënten voor het eerst hun medische gegevens verzamelen, inzien en beheren via een online portal. Dan komen namelijk de eerste goedgekeurde persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s) beschikbaar. Het ministerie voor Medische Zorg en Sport kondigt vandaag aan de ontwikkeling van deze pgo’s met 3 miljoen euro te ondersteunen.

Op technisch vlak zijn er allang geen barrières meer om pgo's online beschikbaar te maken en de trend is dat de patiënt steeds meer aan het roer wil komen te staan bij zijn eigen behandeling. Het lijkt dus hoog tijd dat nu eindelijk eens op één plek al iemands medische informatie bij elkaar komt te staan.

Met de nadruk op ‘bij elkaar’, want er zijn nu al allerlei websites en portals beschikbaar, maar die bieden vaak alleen maar de informatie aan van één enkele zorginstelling, bijvoorbeeld het ziekenhuis of de huisarts. Deze versnippering is bepaald niet patiëntvriendelijk. Als patiënt wil je het liefste één keer inloggen en dan met een paar muisklikken de diagnose, de bevindingen van de huisarts en je medicijnoverzicht kunnen bekijken.
 

Persoonlijke omgeving

Maar die verbeterde situatie komt er dus aan, meldt De Volkskrant vandaag. Nog dit jaar zijn de eerste goedgekeurde pgo’s te bekijken op een computer, tablet of telefoon. Verschillende bedrijven maken die online omgevingen nu al, maar vanaf de tweede helft van dit jaar kunnen ze ook worden beoordeeld door MedMij, een programma dat is opgezet door het ministerie van – destijds – VWS, de Patiëntenfederatie en Nictiz, het Nederlandse expertisecentrum voor e-health.

De patiënt kan zich dan aanmelden voor een door MedMij goedgekeurde persoonlijke gezondheidsomgeving – in de praktijk is dat een webportal. Op het moment dat de patiënt medische gegevens wil opvragen bij een zorgaanbieder, moet hij zich identificeren met zijn burgerservicenummer, via DigiD. Naar verwachting komt er binnen afzienbare tijd een DigiD beschikbaar met een hoger beveiligingsniveau.
 


 

Meer overzicht, minder miscommunicatie

Eenmaal in de pgo heeft de patiënt allerlei gegevens over zijn medische geschiedenis bij elkaar staan: diagnoses, medicatieoverzichten, brieven van het ziekenhuis, laboratoriumuitslagen, zelfmetingen (met de opkomst van e-health kunnen patiënten thuis steeds meer zelf doen, lees: ‘E-health belooft veel, maar breekt nog niet door’) en allergieën.

Medische scans komen er nog niet in te staan, maar daar wordt aan gewerkt. ‘Je kunt een bepaald stukje informatie pas in de pgo aanbieden als er een informatiestandaard voor is’, zegt de woordvoerder van MedMij. In Nederland stelt Nictiz die standaarden op.

Zo’n centrale plek voor alle medische gegevens van een persoon heeft verschillende voordelen. Om te beginnen heeft de patiënt voor het eerst een goed overzicht van zijn – soms al lang lopende – behandeling. Verder kan zo’n overzicht miscommunicatie tussen artsen voorkomen. Als een patiënt veel verschillende zorgverleners ziet, is het bijna onvermijdelijk dat er weleens een stukje informatie niet goed doorkomt of verkeerd wordt overgebracht. Dat kan in het slechtste geval de gezondheid van de patiënt in gevaar brengen.

Een MedMij-certificaat is wat Ideal is voor online betalen. Als je dat ziet, weet je dat het met de veiligheid wel goed zit

Elektronisch patiëntendossier

Eigenlijk is persoonlijke gezondheidsomgeving het laatste stukje van een – behoorlijk ingewikkelde – puzzel. Grote instellingen, zoals ziekenhuizen en huisartsenposten, hebben al een eigen elektronisch patiëntendossier (EPD) draaien, waarin alle informatie van patiënten zit en wordt bijgehouden.

Zorgverleners wisselen onderling informatie uit over patiënten via het zogeheten landelijk schakelpunt. ‘Dat blijft gewoon bestaan. Wat nieuw is, is dat patiënten aan dit netwerk worden vastgeknoopt’, zegt de MedMij-woordvoerder. ‘Zij halen desgewenst medische informatie over zichzelf binnen op hun pgo.’

Daarbij maken patiënten zelf uit welke gegevens in de pgo zichtbaar worden. Ook beslissen zij zelf met welke zorgverleners ze informatie willen delen.
 

Ideal en online betalen

Eind vorig jaar ging een proef van start waarbij verschillende partijen het MedMij-stelsel testen in een praktijkomgeving. Als daar geen rare dingen uitkomen, kunnen leveranciers van pgo’s en van zorginformatiesystemen zich vanaf deze zomer bij MedMij aanmelden om te worden goedgekeurd. ‘Je kunt een MedMij-certificaat een beetje vergelijken met wat Ideal is voor online betalen. Als je dat ziet, weet je dat het met de veiligheid wel goed zit.’

Deze video laat goed zien wat het nut is van de persoonlijke gezondheidsomgeving:

Openingsfoto Nictiz