Intel investeert miljarden in Europese chipproductie
Het Amerikaanse bedrijf Intel legt 33 miljard euro neer voor investeringen in de Europese chipindustrie. De EU heeft eerder miljarden uitgetrokken om chipfabrikanten als Intel te lokken. Duitsland lijkt het middelpunt van de opkomende Europese chipindustrie te worden.
De miljardeninvestering die Intel op 15 maart aankondigde, vormt de eerste fase van groots plan dat de Amerikaanse chipgigant heeft voor Europa. Uiteindelijk is Intel zelfs van plan tachtig miljard euro te investeren in productie binnen de Europese Unie. Het bedrijf verwacht dat duizenden ingenieurs en technici direct of indirect door deze plannen werk gaan vinden.
De investeringen van Intel zijn essentieel voor de EU, die zelf weinig chips produceert, waardoor een groot deel van de Europese industrie sterk afhankelijk is van chipproductie in Azië.
De plannen van Intel
De kern van de eerste fase van Intel’s plannen is een nieuw te bouwen chipfabriek in het Duitse Maagdenburg. Deze enorme fabriek, waar het bedrijf maar liefst zeventien miljard voor opzij zet, heeft een open productielijn. Dit betekent dat elke chipfabrikant zijn ontwerp in deze fabriek kan laten produceren. Een dergelijke fabriek is essentieel om de Europese chipindustrie van de grond te krijgen.
Naast de megafabriek in Duitsland, investeert Intel ook twaalf miljard euro in het verdubbelen van de productiecapaciteit van zijn bestaande fabriek in Ierland. Daarnaast komt er een nieuwe locatie voor research & development in Frankrijk en investeert Intel extra in bestaande vestigingen in Italië, Spanje en Polen.
Rol van Nederland
Ook Nederland dong mee naar het binnenhalen van de grote chipfabriek die in Duitsland gebouwd gaat worden,vertelt Maurits Tichelman, EMEA Territory Manager bij Intel aan RTL Nieuws. De keuze voor Maagdenburg heeft te maken met de groene energie die in Duitsland voorhanden is en het feit dat de Duitse auto-industrie een grote afnemer van chips is. Ook is de Duitse overheid volgens ingewijden bereid om het project met vijf miljard euro te steunen.
Hoewel Intel dus geen investeringen in Nederland heeft aangekondigd, speelt het land wel degelijk een rol in de opkomende chipindustrie in Europa. Zo werkt Intel samen met de TU Delft en QuTech op het gebied van kwantumcomputers en levert ASML een nieuwe generatie chipmachines aan Intel. Deze extreem-ultravioletmachines (EUV) werden eerder al door Samsung in gebruik genomen en produceren chips die kleiner en zuiniger zijn dan hun voorgangers en bovendien beter presteren.
European Chips Act
Met het investeren in nieuwe chiptechnologie en het uitbreiden van de productiecapaciteit maakt Intel een inhaalslag ten opzichte van concurrenten als het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC. Ook valt deze investering binnen de strategie van de EU. Voor de levering van computerchips is de EU momenteel erg afhankelijk van productie in Azië. (Zie infographic.) Door het huidige tekort aan computerchips, dat mede door de coronapandemie ontstaan is, heeft de EU de nadelen van deze afhankelijkheid ondervonden.
Om die afhankelijkheid te verkleinen, heeft de EU zich met de European Chips Act ten doel gesteld om in 2030 twintig procent van de chipproductie binnen de EU te laten plaatsvinden. Momenteel is dat maar acht procent. Om deze toename voor elkaar te krijgen heeft de EU 43 miljard euro beschikbaar gesteld, waarvan 30 miljard is gereserveerd om chipfabrikanten aan te trekken.
De aangekondigde investeringen van Intel helpen om de gewenste chipindustrie in de EU vorm te geven. Het ziet ernaar uit dat Duitsland een centrale positie in dit opkomende landschap heeft bemachtigd en tot het siliciumknooppunt van de EU kan uitgroeien.
Openingsfoto: Intel Cooperation