Ingenieursbureau draait op studenten
Als een van de weinige ingenieursbureaus zet het Enschedese No Nonsense Technical Solutions (NNTS) bij projecten techniekstudenten in. Zo kunnen ze al tijdens hun opleiding hun tanden zetten in het echte ingenieurswerk. De studenten leren snel veel bij én het drukt de prijs die opdrachtgevers moeten betalen.
Wil je als techniekstudent iets bijverdienen, dan kun je natuurlijk achter de bar gaan staan, gaan vakkenvullen in de supermarkt of krantenabonnementen verkopen op straat. Maar je kunt ook direct in het diepe springen: techniekstudenten in Enschede werken parttime voor ingenieursbureau No Nonsense Technical Solutions (NNTS).
Het mes snijdt aan twee kanten: ze kunnen lekker verdienen én ze doen al voor het einde van hun studie echte werkervaring op. De studenten zijn veelal afkomstig van de Universiteit Twente. Een deel studeert aan de Hogeschool Saxion. Ze werken bij NNTS acht tot twaalf uur in de week aan één of meerdere projecten.
‘Op meer uren mag je vanwege hun studie niet rekenen’, vertelt projectleider Wouter Sieverink van NNTS. ‘Toch zien we vaak dat ook de studenten die met het minimum beginnen van acht uur per week, al gauw meer uren gaan werken, omdat ze het zo leuk vinden.’ Sieverink is er zelf een goed voorbeeld van. Hij begon als student Technische Natuurkunde aan de Hogeschool Saxion en Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente bij NNTS. Dat beviel hem zo goed dat hij is gebleven. ‘Ik ben de eerste vaste medewerker.’
Meer begeleiding nodig
Natuurlijk hebben de studenten meer begeleiding nodig dan afgestudeerde ingenieurs. Daarom staan aan het hoofd van elk project de meer ervaren mensen, die de planning van het project en het budget bewaken. Soms is het lastig dat het werk bij NNTS voor de studenten een bijbaan is, bijvoorbeeld op de momenten dat er binnen een project snel moet worden geschakeld. ‘Dan moet ik eerst nagaan hoe de beschikbaarheid van onze mensen is in de komende weken’, zegt Sieverink.
Aan de andere kant zijn studenten flexibeler met hun tijd dan ‘gewone’ werknemers. ‘Ze hebben er vaak geen probleem mee om in de avond te werken, of in het weekend’, zegt Jeroen van Dorp, die zelf onlangs afstudeerde. ‘Dat vind ik ook logisch, want je bent als student toch al gewend om je eigen tijd in te delen.’ Hierdoor moeten de projectleiders op hun beurt ook flexibeler zijn. Sieverink: ‘Soms krijg ik ’s avonds appjes van projectleden met een vraag. Dat vind ik helemaal niet erg, zolang ik niet bij een trouwerij zit.’
Lagere prijzen
Dankzij de inzet van studenten kan NNTS veel lagere prijzen vragen voor het uitvoeren van projecten dan concurrerende, ‘gewone’ ingenieursbureaus. Het uurtarief ligt ongeveer de helft lager. Dat trekt bepaalde groepen klanten aan: vooral het mkb, waar vaak wat minder budget beschikbaar is dan bij grote bedrijven, en gemeenten weten de weg te vinden naar het ingenieursbureau. ‘Gemeenten huren ons vaak in om te analyseren wat er mogelijk is rond verduurzaming. Kleine bedrijven die willen innoveren, komen bij ons voor van alles, van een haalbaarheidsonderzoek tot het ontwikkelen van een prototype tot een marktklaar product’, vertelt Auke Reitsma, marketingman bij NNTS.
Onbevangen blik
Behalve een lager uurtarief brengen studenten ook een onbevangen blik met zich mee, merkt projectleider Sieverink. ‘Ze zitten nog niet vastgeroest in een specifieke manier van denken, waardoor ze soms met creatieve oplossingen komen. Laatst werkten we aan een dakpan met zonnecellen erin. We wilden een onderdeel van de bevestiging 3D-printen, maar de nabewerking – het handmatig weghalen van ondersteunend materiaal – zou te veel tijd kosten. Toen kwam een student met het slimme idee om deze ondersteuning van wateroplosbaar plastic te maken. Daardoor hoefden we de geprinte onderdeeltjes alleen nog maar een paar uur in een bak water te leggen om de ondersteuning te laten verdwijnen. Die student heeft ons veel werk bespaard.’
Praktische dingen doen
De studenten zelf hebben baat bij het werken voor een echt ingenieursbureau. ‘Ze leren veel op hun universiteit of hogeschool, maar hebben die kennis nog zelden toegepast. Als ze bij ons komen, gaan ze vaak voor het eerst echt praktische dingen doen’, aldus Sieverink.
‘Dat geeft een goed gevoel’, vult Van Dorp aan, ‘want je wil toch iets nuttigs doen met je studie. Je leert hier meer dan van de theoretische vakken. Allerlei praktische vaardigheden, zoals het ontwerpen van de printplaten die apparaten aansturen, heb je vaak nodig in een toekomstige vaste baan in de techniek. Maar misschien wel het belangrijkste wat je hier leert, is dat je net zo lang moet doorgaan tot een apparaat goed werkt en nog betrouwbaar is ook.
Oneerlijke concurrentie?
NNTS kan door de inzet van studenten uurtarieven hanteren die ongeveer de helft lager liggen dan bij ‘gewone’ ingenieursbureaus. De grotere bureaus die De Ingenieur hierover ondervroeg, ervaren dit niet als oneerlijke concurrentie. ‘Het is vooral van belang dat iedereen de context goed begrijpt en weet wat je mag verwachten. Maar verder vinden wij het een charmant idee om de kwaliteiten van studenten al tijdens hun opleiding meer te benutten’, mailt innovatiemanager Carlita Vis van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Dat bedrijf werkt zelf ook vaak met studenten, die voor een paar maanden een gerichte opdracht doen.
Ook ingenieursadviesbureau Sweco maakt graag gebruik van de innovatieve denkkracht van studenten. ‘Jaarlijks loopt er een groot aantal studenten bij ons stage’, stelt recruitmentmanager Mark Wybenga BA. ‘Zij voegen veel waarde toe aan het werk voor onze klanten, door hun nieuwe inzichten en frisse manier van denken. Studenten maken bij ons wel altijd onderdeel uit van een divers team. Wij streven ernaar om in onze projecten nooit alleen maar junioren of alleen maar senioren in te zetten.’
MEER LEZEN OVER DE ERVARINGEN VAN DE STUDENTEN?
Het volledige verhaal over de inzet van studenten op het ingenieursbureau vind je in het oktobernummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor € 69,-.