In het Museon maak je een reis naar een andere planeet
In Reizen in de ruimte laat het Museon zijn bezoekers kennismaken met allerlei aspecten van de bemande ruimtevaart.
Qua musea is Den Haag vooral een stad van kunst en cultuur, maar het Museon vormt daarop een uitzondering, met flink wat wetenschap en techniek op het programma. Case in point: de deze week geopende tentoonstelling Reizen in de ruimte, met als centrale vraag: 'Kunnen we overleven op een andere planeet?'
Armbandradio
Het eerste deel van de tentoonstelling blijft nog hier op aarde. Daarbij draait het om de vraag of je over the right stuff beschikt om als astronaut met anderen een ruimteschip, ruimtestation of, in de toekomst, een basis te bemannen. Die informatie is vooral verpakt in testjes die je als bezoeker kunt doen: ben je een teamspeler? Hoe zit het met je talenkennis? En je reactievermogen?
Ook staan er een aantal vitrines met gebruiksvoorwerpen uit de jaren zestig en zeventig, geïnspireerd door de space age. Denk aan de gestroomlijnde kinderwagen Comforts 2000 of de armbandradio Toot-a-loop van Panasonic. Aan de ene kant een aardig retro-element, aan de andere kant ook wel een beetje een vreemde eend in de bijt binnen de tentoonstelling.
Gesimuleerde Marsbodem
In het volgende gedeelte van Reizen in de ruimte komt het daadwerkelijke verblijf in de ruimte aan bod. Een raketachtige opstelling bevat een astronautentoilet en -slaapzak, een scherm toont live beelden van het ruimtestation ISS. Ernaast kunnen bezoekers onder meer proberen een pompraket tegen het plafond te laten tikken of in een game met een ruimtescheepje asteroïden ontwijken. De link met ruimtevaart is op zich duidelijk, al kun je je afvragen in hoeverre dit soort elementen inhoudelijk iets toevoegen.
Tot slot staat het verblijf op een andere planeet centraal. Hier onder meer een mini-uitvoering van een verticale boerderij waarin de planten met paars ledlicht worden beschenen, afgesloten glazen bollen met ecosystemen, en, naast elkaar, aardse en gesimuleerde Marsbodem waar tuinkers ongeveer even goed op blijkt te gedijen. Aan het eind kunnen bezoekers ook nog hun mening geven over vraagstuken zoals: 'Wat moet er gebeuren met ruimtepuin?'
Familietentoonstelling
Reizen in de ruimte is boven alles een familietentoonstelling. Een volwassene alleen zal niet zoveel leren, een kind zonder begeleiding zal vooral van opstelling naar opstelling rennen zonder al te veel op te pikken. Maar als (groot)ouders en kinderen zich samen over de voorwerpen, quizjes, games en meer buigen, komen allerlei aspecten van de bemande ruimtevaart op gevarieerde manier aan het voetlicht.
De tentoonstelling is te bezichtigen tot 1 september 2019.