Importeren fruit eenvoudiger dankzij blockchain
Als een bedrijf groente of fruit invoert, gaan er nog altijd certificaten op de post die de kwaliteit van het spul garanderen. Dat is een traag en arbeidsintensief proces, waarbij ook informatie verloren kan gaan. Het Belgische T-Mining wil daar verandering in brengen door het proces op een blockchain te zetten. Hiermee moet de administratie sneller, betrouwbaarder en goedkoper worden.
Het is bijna niet voor te stellen, maar voor elke lading groente of fruit die een haven binnenkomt, gaan er enveloppen over de post met daarin certificaten die bijvoorbeeld laten zien van wie de lading komt, wie hem in de haven komt ophalen en dat de waren van voldoende kwaliteit zijn.
Pas als de benodigde certificaten binnen zijn en bekeken door officials, mag de lading in de haven worden vrijgegeven en kunnen vrachtwagens het fruit over het land verspreiden. Dit proces met papieren certificaten met stempels erop is omslachtig en leidt tot vertragingen, omdat die papieren soms langer onderweg zijn dan het schip met fruit.
'Producten gezond'
Anno 2018 is het hoog tijd om dit te veranderen, dacht het Belgische startup-bedrijf T-Mining. Dat draait nu samen met het Havenbedrijf Antwerpen, Belfruco, Enzafruit en PortApp een proefproject waarbij één type certificaat in digitale vorm op een blockchain is gezet. Het gaat hier om een zogeheten fytosanitair certificaat, een verklaring waarin de autoriteiten van het land van herkomst verklaren dat deze producten gezond zijn en niet aan een (planten)ziekte lijden.
Een blockchain is een manier om efficiënt transacties bij te houden op een netwerk met verschillende knooppunten. Door die architectuur hebben gebruikers meteen inzage in de benodigde informatie én is het heel lastig om te frauderen.
Appels
De toepassing waar dit project zich op richt, is het invoeren van partijen appels vanuit Nieuw-Zeeland in België. Als een schip aan de andere kant van de wereld vertrekt, stuurt de exporteur certificaten per post naar de importeur in België. Daar kijken de autoriteiten of het fruit geïmporteerd mag worden; of het voldoet aan de voorwaarden.
In dit proces gaat het certificaat een aantal keer van hand tot hand; dus van de ene instantie of het bedrijf naar het volgende. De blockchain wordt zodanig ingericht dat ook hier een digitaal document steeds maar in het bezit kan zijn van één partij. Ook garandeert de blockchain de echtheid van het document, want niemand kan ongemerkt iets wijzigen; dit is het voornaamste pluspunt van blockchains.
Computerservers
De blockchain draait eerst nog op een klein aantal nodes – knooppunten. Dit zijn computerservers die staan bij enkele partners in het project: Havenbedrijf Antwerpen, Belfruco, T-Mining zelf en bij de Nieuw-Zeelandse Havenautoriteit. In de toekomst moet het aantal knooppunten toenemen.
Over vijf jaar heeft niemand het nog over blockchains. Die technologie draait dan simpelweg op de achtergrond
Deze blockchain levert vooral efficiëntiewinst, en daarmee tijdwinst op doordat bepaalde checks niet meer door mensen hoeven te gebeuren. Hiervoor zijn bepaalde eenvoudige regels, zogeheten smart contracts, in de blockchain-software ingeprogrammeerd. Bijvoorbeeld: ‘Als je bedrijf X bent, dan mag je het certificaat doorsturen’, en ook: ‘Alleen als jij autoriteit Y bent, dan mag je een certificaat aanmaken.’
Efficiëntiewinst
Op dit moment draait de blockchain al, parallel aan de traditionele manier van het opsturen van de certificaten. ‘We onderzoeken hoe dit in de praktijk werkt. Kunnen mensen ermee uit de voeten; levert het de efficiëntiewinst op die we hopen; dat soort vragen willen we beantwoorden’, zegt Nico Wauters, CEO van T-Mining.
Als het proefproject een succes wordt, wil het bedrijf de blockchaintechnologie ook gaan gebruiken voor andere certificaten en documenten. ‘De omgang met dit soort documenten is een vrij algemeen proces; dezelfde stappen komen terug, zoals het aanmaken, overdragen, goed- of afkeuren van documenten, enzovoort. Dus onze backend-software is voor veel toepassingen te gebruiken’, zegt Wauters. ‘Ik denk trouwens dat niemand het over vijf jaar nog over blockchains heeft. Dat is dan technologie die simpelweg draait op de achtergrond, net zoals we nu protocollen hebben waar het internet op draait.’
Openingsfoto Pixabay