Hightech vest slaat alarm bij longklachten
Het monitoren van de longfunctie is cruciaal voor mensen met zware longaandoeningen. Dankzij een hightech vest van het Duitse Fraunhofer Instituut kan dat nu ook buiten het ziekenhuis.
Â
De stethoscoop is al meer dan tweeÂhonderd jaar een vertrouwd hulpmiddel voor artsen om naar de longen te luisteren en een diagnose te stellen. Het Pneumo.Vest neemt die functie over en maakt langdurig monitoren mogelijk. In het flexibele Pneumo.Vest zijn namelijk akoestische piĂ«zoÂkeramische sensoren verwerkt die continu luisteren naar de geluiden in de longen van de drager.
Virtuele afbeelding van de longen
De elektrische signalen uit de sensoren worden met software versterkt en omgezet naar een beeldweergave op een virtuele afbeelding van de longen.
Doordat de software de precieze locatie van de sensoren kent, is de herkomst van de geluiden vrij precies te bepalen. Ook kan de software dankzij speciale algoritmen geluiden zoals de hartslag eruit filteren of bepaalde frequenties versterken om zachte ruisjes beter te kunnen onderzoeken.
Longvest slaat alarm
Alle geregistreerde data wordt permanent bewaard voor nader onderzoek over langere tijdsperioden. Voor het stellen van een diagnose zijn natuurlijk nog altijd specialisten nodig met hun stethoscoop.
Het Pneumo.Vest, ontwikkeld door het Fraunhofer-Institut fĂŒr Keramische Technologien und Systeme IKTS in Dresden, vergroot niet alleen de onderzoeksmogelijkheden, maar ook de levenskwaliteit van mensen met ernstige longaandoeningen. Zij kunnen bijvoorbeeld eerder uit het ziekenÂhuis worden ontslagen.
Zolang ze het vest dragen, zal dat plotselinge verslechtering signaleren en alarm slaan.
Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Fraunhofer IKTS
Â