Hightech krimpjurk past altijd
Winkels hangen vol met in massa geproduceerde kleding. Als het aan MIT ligt, krijgen kledingshoppers straks in de winkel een duurzamer, gepersonaliseerd kledingstuk aangemeten.
Het Self Assembly Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft samen met kledingfabrikant Ministry of Supply de 4D Knit Dress ontwikkeld: een prototype van een duurzamer geproduceerde jurk, die door een computergestuurde industriële breimachine in 3D uit een geheel wordt gemaakt. Daardoor is er praktisch geen productieafval.
De vierde dimensie betreft het op maat maken en personaliseren van het geproduceerde kledingstuk met een robot.
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
Actieve draad
In het productieproces wordt een speciale actieve draad op specifieke plekken in de jurk verwerkt. Deze draden krimpen bij een bepaalde temperatuur wanneer ze worden verhit. Op die manier is het kledingstuk op maat te maken en zijn allerlei decoratieve elementen aan te brengen.
Wanneer iemand de jurk wil kopen, wordt deze op een paspop geplaatst. Een zes-assige robotarm met een speciaal heteluchtpistool verhit de actieve draden heel plaatselijk, waardoor ze krimpen, geheel volgens de wens van de koper.
Two sizes fit all
Naast het productieproces met nauwelijks productieafval hoeft de winkel ook niet veel verschillende maten in te kopen.
Volgens MIT zijn twee basisjurken in principe voldoende, een voor de kleinere en een voor de grotere maten. Dat scheelt potentieel kledingoverschot. De robot met het heteluchtpistool doet de rest.
Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: MIT Self Assembly Lab