De Nederlander eet te veel vlees en de CO2-kosten van de veestapel zijn te hoog. Instanties als het RIVM en het Voedingscentrum raden ons dan ook aan om minder vlees te eten. Maar welk alternatieve eiwit kan vlees vervangen?

In Nederland houden verschillende onderzoekers, boeren en bedrijven zich bezig met het 'vlees van de toekomst'. Van nieuwe manieren om bonen om te toveren in vleesachtige producten, tot enorme fabrieken waar eetbare wormen van de fabrieksband rollen. Twee voorbeelden van alternatieve eiwitten:
 

Zeewier

In Azië zijn de groene zeewierplanten (eigenlijk algen) al honderden jaren geliefd als lekkernij en bron van vitaminen en mineralen. Dat er ook veel goede eiwitten in zitten is een leuke bijkomstigheid.

In de Jacobahaven naast de Oosterscheldekering ligt sinds een paar jaar een zeewierboerderij. Hoewel het kweken van dit zeewier niet altijd eenvoudig is (het klimaat is goed, de onstuimige zee niet) lukt het de oprichters om hun kombu-wier gedroogd in kleine porties te verkopen. Een potje van 9 gram is meer smaakmaker dan eiwitbron, maar het bedrijf hoopt te kunnen groeien, zodat het spul straks ook vers in de winkel te krijgen is. Als de Nederlandse consument overtuigd kan worden om zoiets 'vreemds' te eten, natuurlijk.
 

Bonen en soja

Bonen kennen we al honderden jaren in de Nederlandse keuken. Veel van de vleesvervangers die nu al in de schappen liggen, zijn gemaakt van sojabonen of andere peulvruchten. Hoewel de sojakweek slecht is voor het regenwoud (er wordt veel gekapt om ruimte te maken voor soja) is het toch een goed alternatief voor vlees; nu wordt het bos ook al geruimd voor het verbouwen van soja, maar gaat de soja ook nog op enorme schaal naar dieren. Het is efficiënter om de sojabonen direct op te eten.

Vleesvervangers zijn nog niet altijd heel lekker; de structuur lijkt niet op vlees en is vaak wat slap. Gelukkig is er nu een apparaat dat biefstukachtige 'lappen' kan maken met de draderige structuur van (rund)vlees. Wellicht is dit de volgende stap naar het perfecte nepvlees.

Er zijn nog veel meer alternatieven voor vlees, allemaal met hun voor- en nadelen. In De Ingenieur van april een verkenning van de eiwitbronnen en een blik op de toekomst van ons voedsel. Neem voor 25 euro eens een proefabonnement!
 

Beeld: Jeroen Niezen. Styling: Ingmar Niezen