Voor wie graag door een rietje drinkt, maar liever geen al grote afvalberg produceert: een herbruikbaar rietje van roestvast staal dat zonder kraan is schoon te houden.

Ooit waren rietjes van riet, een volledig biologisch afbreekbaar materiaal. Eind negentiende eeuw veranderde dit door de opkomst van industriële productie: eerst werden ze van papier ­gemaakt, later van kunststof. Nu worden er jaarlijks wereldwijd honderden miljarden plastic rietjes geproduceerd en na gebruik weggegooid. Vele miljarden rietjes vervuilen hierdoor inmiddels stranden, zeeën en oceanen. 

In reactie op de aankomende verboden op wegwerpplastic, onder meer binnen de EU, introduceert Chew Inc uit Singapore het herbruikbare rietje CHEW. Het rietje zelf bestaat uit twee delen van roestvast staal, die in elkaar zijn te schuiven. Op het bovenste deel zit nog een gedeelte van siliconen, waardoor de liefhebbers, net als bij een plastic wegwerprietje, eindeloos op het uiteinde kunnen kauwen.
 

Naar buiten geslingerd

Nu zijn er al allerlei herbruikbare rietjes op de markt van verschillende materialen. Die hebben echter als nadeel dat er na gebruik vloeistof in achterblijft. Dit sijpelt er vervolgens uit in je tas, terwijl in het rietje de bacteriën vrij spel hebben. Daardoor is hergebruik af te raden als je het rietje niet eerst goed onder de kraan hebt schoongemaakt.
 


Bij CHEW is dat ondervangen met een speciale opberghoes, die is voorzien van een aantal ventilatiegaten. Door de hoes aan je vinger snel rond te draaien, wordt overgebleven vloeistof uit het rietje door de gaten naar buiten geslingerd. Echt grondig schoonmaken kan thuis onder de kraan met een kleine spiraalborstel.

In de afneembare bovenkant van de hoes is ook nog een mesje aangebracht om een sneetje te kunnen maken in het deksel van een drinkbeker.
 

Tekst: Paul Schilperoord, beeld: Chew Inc