Gronings woningsherstel - constructieve dakgoot
Naam oplossing: constructieve dakgoot
Wie: PDB Design
Een beschermende staalconstructie rondom het huis die tegelijkertijd dienstdoet als dakgoot. Dat is de oplossing waar PDB Design aan werkte.
'We hebben voor deze woning gekozen omdat hier de vloeren, het dak en de wanden op één punt bij elkaar komen', vertelt Rik Lourens, technisch directeur bij PDB Design, tijdens een bezoek aan hun testwoning in Loppersum. Grote stalen liggers bovenin de muur vormen samen een constructieve dakgoot en een bescherming tegen aardbevingen.
'Tijdens een aardbeving worden de optredende krachten vanuit de vloerschijf en het dak verzameld en overgenomen door de goot die de woning in zijn geheel ontsluit', legt Lourens uit. De constructieve goot geeft de krachten door aan de stevige hoekpunten van de woning, waar ze via de dwarswanden naar de fundering worden afgevoerd.
Lourens: 'De maximale potentiële grootte van deze krachten en de afstand tussen de hoekpunten geven de maat voor het staalprofiel.' De profielen aan de testwoning zijn 45cm diep en wegen 85kg per strekkende meter. Om de meter heeft PDB Design daarom een chemisch anker aangebracht, zodat het profiel niet doorzakt onder zijn eigen gewicht. Op de hoeken is het stevig verlijmd. Volgens Lourens kan de dakgoot in een week worden gemonteerd aan een vrijstaande woning. Bewoners kunnen zelf de afwerking kiezen.
'Ons idee is alleen wel bedoeld voor rechthoekige woningen met een zadeldak. De dakgoot moet echt ter hoogte van de verdiepingsvloer zitten', aldus Lourens. 'Toch denken we dat we hiermee nog steeds duizenden Groningse huizen mee kunnen versterken.' De jury heeft toch wel meer moeite met de beperkte toepasbaarheid van de oplossing. 'Bij woningen met een afwijkende geometrie zijn teveel aanpassingen nodig en moeten er zelfs verbindingen binnendoor worden gemaakt. En de goot zal niet altijd op vloerhoogte kunnen liggen,' aldus de jury. 'Ook hebben we twijfels over de bevestiging aan de hoeken.'