Je videobelt met iemand aan de andere kant van de wereld, maar het voelt alsof hij of zij tegenover je zit. Dat is de technologie voor 3D-videobellen waaraan Google werkt in project Starline.

Als de coronapandemie één ding heeft laten zien, is het dat thuiswerken prima gaat (OK, niet de héle tijd). Zelfs vergaderen of overleggen met een paar collega’s gaat dankzij de bekende softwareplatforms (Skype, Zoom, Teams, Jitsi enzovoort) heel behoorlijk.
 

Beeld bevriest

Dat wil zeggen: we zien en horen die ander, maar het blijft een niet bepaald optimale situatie. De verbinding hapert regelmatig, het beeld bevriest of je gesprekspartner zit per ongeluk met fel zonlicht in zijn rug waardoor zijn gezicht een donkere vlek is.

Allemaal omstandigheden die afdoen aan de ontmoeting, aan een goed gesprek. Je krijgt nooit echt het gevoel dat je tegenover die ander zit.
 

Videobellen verbeteren

Daar proberen ingenieurs en informatici bij Google wat aan te doen. Ze werken hard om de ervaring van het videobellen fors te verbeteren. Onlangs brachten ze de vorderingen in project Starline naar buiten in een blogpost. Erg veel technische details geven de Google-mensen nog niet vrij, maar het ziet er veelbelovend uit.
 

Plaatsnemen voor een raam

Bij zo’n levensechte 3D-videoverbinding neem je straks plaats voor een soort raam, waardoorheen de ander te zien is, levensecht, groot en driedimensionaal. In een promofilmpje van Google reageren de proefpersonen op hun vriend of familielid alsof die in dezelfde ruimte naast hen zit.
 


Diepte-informatie verzamelen

Hoe het precies werkt, is dus nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat meerdere camera’s beelden maken en zo realtime diepte-informatie verzamelen van de persoon die in beeld is.

Die informatie gaat gecomprimeerd het internet op en wordt aan de andere kant van de verbinding uitgepakt. Daar zet software de data om in een 3D-model van de spreker, dat ook nog eens vloeiend beweegt.
 

Neiging om de ander aan te raken

Als we het filmpje mogen geloven, kan Google dit al zo goed, dat proefpersonen de neiging hebben te proberen de ander aan te raken. ‘Wij hebben een baanbrekend light field display system ontwikkeld dat een gevoel van volume en diepte creëert zonder dat je daarvoor een extra bril of koptelefoon nodig hebt’, schrijft Clay Bavor, vicepresident Virtual and Augmented Reality bij Google, in de blogpost.
 

Testen bij bedrijven

Het Starline-systeem is enkel nog geïnstalleerd in een paar kantoren van Google, bij wijze van test (zie de foto hieronder). Het plan is om later dit jaar de systemen ook bij andere bedrijven te gaan testen. Op de langere termijn wil het bedrijf de technologie perfectioneren, maar ook betaalbaarder maken en meer toegankelijk, zodat ook mensen thuis van het levensecht videobellen gebruik kunnen gaan maken.





Foto's en video Google