Gevel Grenfell-toren Londen getest
Het Britse testinstituut BRE heeft de gevelbekleding van de afgebrande Grenfell-woontoren in Londen getest. In een proefopstelling werd een deel van de gevel nagebootst. Na een kleine beginnende brand op de begane grond, ging de rest van de minigevel binnen enkele minuten in de hens; veel sneller dan zou moeten. Dit laat zien dat het gebruikte materiaal verre van brandbestendig is.
De testopstelling die de onderzoekers van BRE (Building Research Establishment) bouwden, was een paar gevelpanelen hoog en breed; in totaal 9 m hoog. Ze bouwden ook een hoek in, evenals onderdelen die bedoeld zijn om een voorkomende brand af te remmen. Daarmee zijn deze proeven veel uitgebreider dan eerdere tests vlak na de ramp, die alleen gingen over het aluminiumcomposiet van de panelen die op de Londense woonflat zaten.
De onderzoekers bouwden voor de test met gloednieuwe materialen. Gezien de brandbaarheid van het materiaal lijkt de leeftijd van het aluminium geen rol te hebben gespeeld bij de brand in de Grenfell-toren. In het rapport doet BRE van seconde tot seconde verslag van de vuurontwikkeling bij de test. Binnen een paar minuten gaat het van 'Verkleuring van de panelen' naar 'Uitslaande vlammen vanaf de onderkant van de panelen'. Dat is veel te snel.
Het Department for Communities and Local Government heeft de panelen de laagste rating voor brandveiligheid gegeven. Het concludeert dan ook dat deze panelen niet gebruikt mogen worden voor gebouwen. Toch staan er in Groot-Brittannië minstens 84 gebouwen met de panelen uit de test. De eigenaren van die gebouwen moeten daar iets aan doen.
Doden
Op 14 juni brak in de Grenfell-toren in Londen brand uit. Het vuur verspreidde zich snel, vermoedelijk mede dankzij een gevelbekleding die te snel vlam vatte. Bij de ramp vielen minstens tachtig doden; er worden nog mensen vermist. Het Britse testinstituut BRE onderzoekt nu zes verschillende varianten (drie varianten panelen van aluminiumcomposiet gecombineerd met twee soorten isolatie) voor de gevel van de woontoren. Zodra meetresultaten bekend zijn, worden ze gepubliceerd, zodat aannemers van nieuwe gebouwen hun plannen eventueel kunnen aanpassen.
Het volledige testrapport is te vinden bij de Britse overheid.
Openingsbeeld Natalie Oxford / Creative Commons