Het nieuwe Microsoft Quantum Lab in de natuurkundefaculteit van de TU Delft gaat proberen een totaal ander soort quantumcomputer te bouwen. Maar er moet nog een hoop fundamenteel bewezen worden voor zo'n computer realiteit is.

De koning was zelfs langsgekomen bij de opening van het lab in februari. Een grote happening voor professor Leo Kouwenhoven. Hij wil in het lab niets minder dan een revolutie teweegbrengen. Een revolutie van de quantumcomputer, de bijkans mythologische supermachine die al onze problemen kan oplossen. Dat was ook de toon van de labopening: grote problemen als klimaat en gezondheidszorg zouden dankzij de quantumcomputer triviale vraagstukken worden.
 

Majoranadeeltjes

Dit alles moet gebeuren dankzij een zogenoemde topologische quantumcomputer, die gebaseerd is op majoranadeeltjes. Kouwenhoven besteede het afgelopen decennium aan de zoektocht naar deze deeltjes. Inmiddels is hij er vrij zeker van dat ze bestaan, maar blijft het moeilijk om ze te maken. En om ze te gebruiken voor een werkende quantumcomputer is er nog veel onderzoek nodig.

Dat houdt softwaregigant Microsoft niet tegen. Die investeerde miljoenen in het lab en hoopt vurig op dit type quantumcomputer.

Concurrenten zoals IBM en Google investeren in een ander soort computer, die op dit moment al verder is. Maar het groter maken van die computers blijkt moeilijk. Terwijl de toplogische quantumcomputer, als er eenmaal een kleine versie van is, theoretisch makkelijk groter kan worden. Het is alleen onmogelijk te zeggen wanneer die kleine versie komt.

In het maartnummer van De Ingenieur een uitgebreid artikel over het Microsoft Quantum Lab en de moeilijkheden rond het onderzoek naar deze nieuwe quantumcomputer.

Wilt u het volledige artikel over het nieuwe quantumlab lezen? Koop dan de digitale versie van het maartnummer van De Ingenieur voor € 7,50 of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.