De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de vijf finalisten van hun Marswedstrijd bekend gemaakt.  De vijf moeten aantonen dat ze met 3D-printen een woning kunnen maken die geschikt is voor op Mars. De finalisten moeten die woning nu op schaal gaan printen.

De 3d-Printed Habitat Competition van NASA vraagt deelnemers om constructietechniek te ontwikkelen die op Mars een verblijf kan bouwen, deels met gebruik van materiaal van de Marsbodem. Het verblijf moet een vloeroppervlak van 92,9 m2 hebben, inclusief voorzieningen voor twaalf astronauten die er gedurende een jaar kunnen verblijven.

Er zijn vijf, allemaal Amerikaanse, teams geselecteerd op basis van hun digitale ontwerp van zo’n 3D-geprint verblijf.
 

Zopherus

De printinstallatie van Zopherus ziet er uit als een grote macrofaag, een capsule op beweegbare poten. Het printen gebeurt binnenin de capsule. Is het verblijf klaar, dat richten de poten zich op en wandelt de capsule naar de volgende plek om nog een verblijf te printen.

De capsule is in staat om Marsgrond te bewerken voor de buitenwand van het verblijf.  Een aantal componenten zoals een luchtdichte sluis, ramen, toilet en dergelijke zijn al aan boord voor meerdere verblijven. Dat idee komt overigens ook bij de andere teams langs: cruciale onderdelen worden vanaf aarde meegenomen.



 

Artificial Intelligence SpaceFactory

Dit ontwerp heeft een vorm gekozen die de extreme Marsomstandigheden van hitte, koude en ruimtestraling het beste aan kan. Door de sigaarvorm komt de meeste straling aleen op het dak loodrecht naar binnen, en dat dak wordt op aarde gemaakt van speciaal stralingswerend materiaal. Verder besteedt het team veel aandacht aan de interne huishouding binnen de geprinte woning: luchtcirculatie, verwerking van afvalstoffen en dergelijke.



 

SEArch+/Apis Cor

In dit ontwerp staat bescherming tegen ruimtestraling centraal. Het gebruiktmateriaal van het verweerde oppervlak van Mars gebruikt. Machines en materialen voor de inrichting van het verblijf zijn afkomstig van aarde.



Kahn-Yates

Dit ontwerp is met zijn 'open' dakconstructie' vooral esthetisch, maar met zijn vele ramen uitdagend om daadwerkelijk te produceren. Verder ligt ook hier de nadruk op de inrichting van het Marsverblijf. In de slaapruimten, ruimtes voor de teelt van groenten en dergelijke zijn op elkaar afgestemd ligt de nadruk op comfort, vergelijkbaar met de business class in een vliegtuig.


 

Northwestern University

Ook in dit ontwerp staat de inrichting van de ruimte centraal, met eenvoud als uitgangspunt. Ook de constructie zelf is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Binnenin een met Marsgrondstof geprinte koepel komt een zichzelf opblazend binnenwand die de atmosfeer in de leefruimte beschermt. Die binnenwand wordt meegenomen vanaf aarde.   


 

Schaalmodel

Alle teams hebben nu een bedrag van rond de 20.000 dollar ontvangen (17.000 euro) om hun ontwerp daadwerkelijk te printen op een schaal van 1:3. Die moeten eind dit jaar klaar zijn. Het gaat dan alleen om het verblijf, niet om de machines die zijn bedacht voor het printen.