De Exobuddy van ontwerp- en advies­bureau Intespring en TNO is een instapskelet dat militairen helpt zware rugzakken te dragen.

De militair stapt in twee voetbeugels, waaraan scharnierende buizen en hydraulisch indrukbare zuigers zijn gekoppeld. Die ‘extra benen’ duwen tijdens het lopen een ‘bagagerekje’ voor de rugzak omhoog. Dat ontlast de schouders flink: de rugzak voelt ruim de helft lichter aan.
 

Zelflerend algoritme

Als je twee stokken aan je voeten bindt en die bij je onderrug vastmaakt aan de rugzak, word je min of meer op dezelfde manier ontlast. Terwijl één been een zwaaibeweging maakt, staat de rugzak op de stok naast het standbeen. Je ­lichaam draait vervolgens via het standbeen naar voren en trekt de stok automatisch mee. De rugzak bovenop de stok wordt zo naar voren getrokken én door de stok omhoog geduwd. Hierdoor trekt hij minder hard aan je schouders.

Met starre stokken zou de rugzak wel flink op en neer bewegen. Bij Exobuddy wordt de ‘stok’ die tijdelijk fungeert als extra standbeen daarom iets verkort tijdens het landen: de zuiger schuift de ­cilinder een stukje in voordat de hydrauliek op slot gaat. Zodra het extra stand­been gaat zwaaien, kan de zuiger weer vrij bewegen. ‘Hij is daardoor zonder ­inspanning naar buiten te trekken’, zegt ir. Rogier Barents, directeur van Inte­spring. ‘Een zelflerend algoritme bepaalt op basis van gyroscoopmetingen wanneer de cilinderdruk moet worden ­op­gevoerd en afgebouwd.’
 

Meer zuurstofverbruik

Intespring sleutelde de afgelopen drie jaar samen met TNO in het diepste ­geheim aan het passieve exoskelet. ­Defensie voerde in 2015 diverse tests uit, onder meer op de loopband. Daaruit blijkt dat het zuurstofverbruik met zo’n 6 % toeneemt. ‘Maar daar staat ­tegenover dat de rugzak niet meer in de schouders snijdt en soldaten na ­enkele kilometers lopen een stuk fitter zijn.’

Intespring wil de komende jaren het ­gewicht van het exoskelet terugbrengen van 20 naar pakweg 10 kg en het frame versterken. Daarnaast zet de hydrauliek energie om in warmte. Die energie moet op termijn worden benut zodat een batterij overbodig is.

Barents verwacht dat het exoskelet over vijf jaar op de markt komt.