Europees Hof verbiedt gentech óók binnen de soort
Ook als genetische aanpassingen binnen de soort blijven valt het onder de huidige gen-wetgeving. Dat zei het Europese Hof vandaag in een zaak om zogenoemde mutagenese toe te staan.
Bij mutagenese worden genen van binnen de soort aangepast en ingebracht, om op die manier een betere versie van de soort te maken. Het komt in zekere zin neer op versnelde veredeling van gewassen; waar het nu vaak gaat door verschillende variaties van een soort bij elkaar te plaatsen en via kruisbestuiving op te kweken, zou het straks in het lab kunnen op DNA-niveau.
Maar dat proces is gewoon een andere vorm van genmanipulatie en is bij wet dus net zo verboden als het inbrengen van genen uit andere soorten, besloot het hof vandaag. De techniek maakt het namelijk mogelijk om te veel variaties van een soort te maken, en dat kan schade aan het milieu veroorzaken. Dat laatste is de reden dat het Hof de techniek verbiedt.
Dat betekent dat mutagenese aan dezelfde strenge eisen moet voldoen als andere genetische manipulatie. Wetenschappelijk onderzoek is toegestaan onder strikte voorwaarden, verkoop aan consumenten van genetisch gemanipuleerde producten is uit den boze.
De uitspraak is een klap voor plantenonderzoek en gentechnologie. Als mutagenese verboden is, wordt 'onderzoek eigenlijk niet te doen', zo vertelde een Wageninse onderzoeker eerder aan De Ingenieur (lees: 'Onzekere wet genbewerking remt ontwikkeling nuttige planten'). Al sinds 2015 lopen onderzoekers bij Wageningen met onzekerheid rond en zijn ze bang om subsidies aan te vragen of grote onderzoeken te beginnen. Nu het Hof de techniek uiteindelijk heeft verboden, zullen tal van mooie onderzoeksplannen de vuilnisbak in moeten.
Lees meer in ons dossier over genbewerking