Elon Musk presenteert zijn masterplan deel 2
Elon Musk, de eigenaar van autobouwer Tesla en ruimtevaartonderneming SpaceX, heeft in een blogpost zijn nieuwe toekomstvisie gepresenteerd. Zoals we van hem gewend zijn, legt Musk de lat hoog. Hij wil zonnedaken op de markt brengen waarin zonnepanelen én accu’s zijn geïntegreerd. Verder wil hij autonome auto’s de komende jaren een factor tien keer veiliger maken dan wagens met een mens achter het stuur.
Wat je ook vindt van de eigenwijze techondernemer Elon Musk, feit is dat hij een conservatieve bedrijfstak in beweging heeft gekregen. Mede door het succes van de sexy elektrische wagens van Tesla zijn zo’n beetje alle autobouwers gedwongen om ook volledig elektrische wagens te ontwikkelen.
Ook op een ander vlak, de ruimtevaart, heeft de Zuid-Afrikaan Musk de wereld verbaasd. Praktisch vanuit het niets bouwde hij het bedrijf SpaceX op, dat gigantische raketten lanceert, veelal met succes.
Perspectief
Behalve dat Musk blijkbaar zijn bedrijven goed runt, is hij ook niet bang om de wereld een toekomstperspectief te schetsen, waarin hij zichzelf tegelijkertijd doelen oplegt. Dat deed hij in 2006 met zijn masterplan, deel 1, waarin hij onder meer een elektrische sportwagen aankondigde. Met de winst daarvan wilde hij toen een betaalbare auto bouwen. Beide dingen heeft hij voor elkaar gekregen.
Gisteren publiceerde Musk in een blogpost ‘Master Plan, Part Deux’ een nieuwe set stippen aan de horizon. Hij begin met toe te lichten waarom Tesla van plan is om SolarCity te kopen, een producent van zonnedaken waarin panelen en accu’s zijn geïntegreerd (waarvan Musk overigens al deels eigenaar is). Musk wil consumenten de mogelijkheid bieden om hun eigen elektriciteitsproducent te worden. Tesla heeft voor dit doel ook al de Powerwall op de markt, een battery pack voor thuis. Dit jaar komt als het goed is Tesla’s Gigafactory af, die deze thuisaccu’s in grote aantallen gaat produceren.
Veiligheid
Het tweede punt van Musk gaat over de veiligheid van de zelfrijdende wagens. Een heikel punt, gezien het recente bericht van het eerste dodelijke ongeluk dat plaatsvond terwijl een Tesla-rijder de Autopilot-functie aan had staan. Musk kondigt aan dat Tesla’s auto’s in de toekomst fail-operational zullen zijn: als een deelsysteem kapotgaat, kan de auto toch veilig verder rijden.
De veiligheid van de Autopilot van Tesla zal steeds verder omhoog gaan. Het doel is dat de wagens uiteindelijk tien keer veiliger zelf rijden dan met een mens aan het stuur. ‘Maar wij stellen Autopilot nu al ter beschikking aan onze klanten, omdat het – mits goed gebruikt – aanzienlijk veiliger rijdt dan een menselijke bestuurder’, schrijft Musk.
Autodelen
Als het autonoom rijden eenmaal écht volledig autonoom is, wil Tesla de autodeelbedrijven als Uber en Lyft aanvallen. Eigenaren van een Tesla kunnen dan hun auto, wanneer die stilstaat, beschikbaar stellen als autonome taxi.