Ei vol elektronica monitort vogelnest
Een nep-ei vol elektronica kan het broedgedrag van Aziatische gieren in de gaten houden. Dat is nodig, want die gieren hebben het zwaar door het vele gebruik van landbouwgif. Het ei is bedacht en ontworpen door ingenieurs van het bedrijf Microduino.
Het verzoek voor een elektronisch ei kwam van het International Centre for Birds of Prey (ICBP, een Britse organisatie). Dat had de behoefte aan een meetinstrument dat zonder problemen allerlei zaken kon meten in het gierennest. Het ding zou verschillende sensoren moeten bevatten, maar moest tegelijkertijd zoveel op een gierenei lijken dat de ouders het accepteren.
Nep-ei
Ingenieurs van het bedrijf Microduino gingen aan de slag met het idee, en het resultaat is indrukwekkend. Ze bedachten een nep-ei waarvan de schaal wordt gemaakt met een proces dat selective laser sintering heet. Daarbij worden korreltjes nylon met lasers aan elkaar gebrand. Nylon heeft toevallig dezelfde kleur – gebroken wit – als het ei van een gier en het maakproces levert een oppervlakteruwheid die heel aardig in de buurt komt van een echt ei.
Houten profielen
Binnenin de schaal zit een stellage van ellipsvormige houten profielen, die het team met lasersnijden op maat had gemaakt. In het ei stopten de makers een eenvoudige microcontroller, een bluetooth-module en een veelzijdige sensor voor het meten van oriëntatie, versnelling, luchtdruk en veldsterkte. Aan de binnenkant van de schaal monteerden ze veertien temperatuursensors en een luchtvochtigheidsmeter.
Weerstation
Behalve het ei maakten de techneuten ook een terminal die buiten het ei, in de buurt van het nest, moet worden geplaatst. Hierin zit een veel krachtiger processor, een bluetooth-module, een klok en een simpel weerstation dat eveneens luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid meet. Deze terminal doet drie dingen: het ontvangt alle data vanuit het ei en slaat deze lokaal op; het monitort de omstandigheden buiten het ei; en ten slotte stuurt het alle data naar de cloud.
De techneuten van Microduino hebben inmiddels meerdere eieren gebouwd, die van elkaar te onderscheiden zijn door een uniek nummer. De dierenbeschermers van het ICBP gaan de eieren in april voor het eerst in de praktijk testen. De eieren kunnen zo'n zeventig dagen lang autonoom blijven werken, zodat de gieren gedurende die tijd rustig kunnen nestelen.
Gieren in gevaar
Het elektro-ei kan helpen om het uitsterven van gieren in Zuid-Azië tegen te gaan. De drie daar voorkomende soorten hebben veel last van een medicijn dat de lokale boeren gebruiken om vee te behandelen. Door het broedgedrag te bestuderen leren de beschermers hopelijk meer over het gedrag van de gier.
Camera’s in vogelnesten
Vogelliefhebbers zetten al decennia lang camera’s in vogelnesten, een hobby die met het ei vol micro-elektronica naar een hoger niveau wordt getild. Of het een goed idee is om vogels met techniek lastig te vallen, daarover verschillende meningen. Onze nationale bioloog Midas Dekkers vindt in ieder geval van niet.
Meer details over het project zijn te lezen bij IEEE Spectrum.
Openingsfoto: Creative Commons. Kleine foto’s: Microduino.