Australië heeft zijn eerste operationale zonnecentrales in gebruik genomen, met een gezamenlijk piekvermogen van 155 MW. Ondanks het uitgestrekte zonovergoten woestijngebied kwam grootschalige zonne-energie maar moeizaam van de grond.

De beide zonnecentrales zijn in feite grote zonneweides ('AGL’s Nyngan and Broken Hill solar plants officially opened'). Bij Broken Hill staan 650 duizend zonnepanelen op 125 ha, bij Nyngen 1,35 miljoen stuks op een veld van 250 ha. De panelen zijn van het cadmium-telluride dunnefilm-type en staan gekoppeld in rijen die elk een vermogen hebben van 1,26 MW.

De centrales produceren al sinds juli vorig jaar. Op grond daarvan verwacht het energiebedrijf AGL dat de beide centrales samen 360 GWh zullen produceren, genoeg voor 50.000 Australische huishoudens. De capaciteitsfactor (de mate waarin het piekvermogen wordt benut) van de centrales is daarmee ruim 25%.

Voor de constructie ontving het bedrijf 230 miljoen Australische dollars subsidie (140 miljoen euro), AGL zelf investeerde zo’n 200 miljoen Australische dollars.

Nieuwe grootschalige zonneprojecten staan niet op het programma. De huidige conservatieve regering richt zijn aandacht vooral op de Australische kolenmijnen die last hebben van de terugvallende vraag uit China. Daarnaast staan in Australië diverse grootschalige gasexploraties op het programma, onder andere door Shell.