Gisteren is het eerste gebouw onthuld waarin de designzonnepanelen van het Nederlandse Studio Solarix in een van de gevels zijn verwerkt. De panelen zitten op een gerenoveerd gebouw van installatiebedrijf Kuijpers in Helmond.

Het is voor het eerst in Nederland dat op een gebouw zonnepanelen zitten die zo zijn ontworpen dat ze de gevel niet alleen energie-opwekkend, maar ook visueel aantrekkelijk maken.

De 196 panelen bedekken een oppervlak van 82 m2 en hebben een gezamenlijk piekvermogen van 13 kilowatt. Daarmee zullen de panelen naar verwachting ongeveer 8 % opwekken van de jaarlijkse stroombehoefte van het gebouw.
 

Architecten niet blij

Lange tijd waren zonnepanelen er alleen in de vorm van grote vlakken van zwart of donkerblauw materiaal, maar daar komt langzaamaan verandering in. Architecten worden van deze conventionele zonnepanelen niet bepaald blij, omdat ze geen enkele vrijheid bieden bij het ontwerp van een gebouw.

Daarom ontwikkelde Studio Solarix een eigen paneel, dat is opgebouwd uit een drager van aluminiumcomposiet, waarin gewone kristallijnen zonnecellen van silicium zijn verwerkt (zie de foto rechts). Het geheel wordt afgedekt met gekleurd glas.
 

Ontwerpvrijheid

De opbrengst van zo’n paneel is weliswaar 15 tot 20 % lager dan die van een even groot traditioneel zonnepaneel, maar daar staat een enorme ontwerpvrijheid tegenover. Voor de architectuur is het veel belangrijker dat je een zonnepaneel op alle gebouwen kunt gebruiken en dat er variatie van kleuren mogelijk is, vinden architect Marloes van Heteren en kunstenaar Reinier Bosch, oprichters van Studio Solarix. ‘De gevel van de toekomst moet per definitie elektriciteit opwekken. Maar dat moet er wel mooi uitzien’, zegt Van Heteren.
 

Marloes van Heteren en kunstenaar Reinier Bosch, oprichters van Studio Solarix


Voor het project bij Kuijpers in Helmond werkte Studio Solarix verder samen met Kameleon Solar (voor de zonnecellen) en met Sorba (voor de productie en de montage van de panelen). Het volgende project waarin Studio Solarix zijn aantrekkelijk ogende panelen zal toepassen, is op het kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp.

Verder doet het bedrijf samen met het onderzoeksinstituut Solliance proeven met dunnefilmzonnecellen die in de gevelelementen zijn geïntegreerd. 'Het voordeel daarvan is dat ze in één keer zijn te produceren, wat de elementen veel goedkoper zal maken', aldus Van Heteren. De dunne cellen zijn verwerkt in gevelelementen, die momenteel worden getest op het dak van de TU Eindhoven.

Solarix is niet de enige die zich met mooie zongevels bezighoudt: dat doen bijvoorbeeld ook Sirius en Dutch Solar Design.

 Foto’s Studio Solarix