De coronapandemie maakte duidelijk wat de gevolgen zijn van een tekort aan ziekenhuisbedden. Met een sensor hoopt Philips bij te dragen aan een eerder ontslag van patiënten uit het ziekenhuis.

Tijdens de coronapandemie was het tekort aan ziekenhuisbedden (met name op de intensive care) vrijwel dagelijks in het nieuws. Dat bracht verschillende medisch-technoligische ontwikkelingen in een stroomversnelling. Een van de producten die daaruit voortkwamen, is de Healthdot van Philips, een sensor die patiënten zowel binnen als buiten het ziekenhuis monitort.


Rechthoekig kastje

De Healthdot is een recht­hoekig kastje ter grootte van een luciferdoosje. Met een sticker wordt de Healthdot op de onderste linkerrib van de patiënt bevestigd.

Het apparaatje meet daar elke vijf minuten de ademhaling, hartslag, activiteit en lichaamshouding van de patiënt, veertien dagen lang. 



Meer data

Het kastje is een van de eerste sensoren ter wereld die zijn gegevens direct naar de bestaande Philips-dataplatformen stuurt, zonder tussenkomst van een hub of telefoon. Dat gebeurt met de low range (LoRa)-verbinding van KPN, ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. De werking is niet afhankelijk van lokale instellingen zoals wifi of Bluetooth. 

Binnen het ziekenhuis zorgt de Healthdot ervoor dat er meer data van patiënten wordt verzameld. Hierdoor kan beter worden ingeschat hoe het met een patiënt gaat. De technologie verlaagt de werkdruk van verpleegkundigen, die minder fysieke metingen aan het bed hoeven uit te voeren. 


Virtueel zorgcentrum

De Healthdot is ook van nut buiten het ziekenhuis. Zo komen ziekenhuisbedden eerder vrij doordat patiënten ook thuis of in een nabijgelegen zorghotel kunnen worden gevolgd.

Met de draagbare sensor wil Philips de basis leggen voor het virtuele zorgcentrum van de ­toekomst. Na een testfase ­onder 350 patiënten in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, nam de Antonius Zorggroep in Sneek de Healthdot in gebruik voor de thuismonitoring van covid-19-patiënten. Inmiddels werken al meer zieken­huizen met de sensor, waar­onder het Bravis (Roosendaal), het Maasstad en zorghotel Aafje (Rotterdam) en het Nij Smellinghe-ziekenhuis in Drachten.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Philips

Â