Wandelen wordt steeds populairder en daarmee blijven ook menselijke uitwerpselen steeds vaker achter in de natuur. Dit wil ontwerper Kunrui Peng voorkomen met een opblaasbaar toilet.

 

Poepen in de natuur is lang niet zo onschuldig als het misschien lijkt. Menselijke uitwerpselen kunnen namelijk ziekten verspreiden, wc-papier heeft jaren nodig om af te breken en bovendien is het allesbehalve aangenaam om op een menselijke drol te stuiten tijdens een wandeling.  

Dat overkwam ontwerper Kunrui Peng. Toen hij zich verder in het onderwerp verdiepte, ontdekte hij hoe schadelijk menselijke ontlasting is voor de natuur, zelfs wanneer deze in een kuil wordt begraven. Daarom ontwierp Peng de AirPot, een opblaasbaar toilet waarmee hij mensen ertoe hoopt te bewegen niets achter te laten in de natuur.  

De AirPot is opgevouwen niet groter dan een kokosnoot en weegt zeshonderd gram. Het toiletje bestaat uit een zak die de gebruiker vult met lucht, dichtrolt en opvouwt tot een U-vorm. In het midden van de U-vorm plaatst men de pot, met daarin een biologisch afbreekbaar zakje gevuld met poeder. Dat poeder, ontwikkeld door ruimtevaart­organisatie NASA, onttrekt het vocht uit de ontlasting, doodt bacteriĂ«n en neutraliseert de geur. Het idee is dat de gebruiker het zakje meeneemt en – eenmaal terug in de bewoonde wereld – bij het afval deponeert.

Foto: Wanyao Wang