Het Duitse studententeam WARR Hyperloop van de TU München heeft gisteren de hyperloop-wedstrijd gewonnen. In de vacuumbuis haalde hun voertuigen een topsnelheid van 457 km/h, vele malen sneller dan de nummer twee, het Nederlandse team van de TU Delft.

Delft Hyperloop ondervond technische problemen, waaronder een doorgebrande boordcomputer en problemen met de software. Het team moest een ouder model van de computer gebruiken, en behaalde uiteindelijk een snelheid van 142 km/h. Ruim lager dan de beoogde 450 km/h die het team dacht te kunnen halen voor de wedstrijd. Het derde team van de Zwitserse EPFL kwam uit op 85 km/h.

 

Team @WARR_Hyperloop’s official top speed was 284 mph – beating last year’s record!

— Hyperloop (@Hyperloop) 22 juli 2018

 

WARR Hyperloop gold al als absolute favoriet. De studenten haalden bij de vorige twee hyperloop-wedstrijden ook al de topsnelheid en gingen met reuzensprongen vooruit. In de eerste wedstrijd in januari 2017 kwamen ze op slechts 93 km/h, bij de tweede al op 324 en nu dus boven de 450 km/h.
 

 

Veel afvallers

Dat twee van de drie teams technische problemen kregen laat ook zien hoe ingewikkeld het is om in korte tijd heel hard te gaan en vervolgens weer op tijd af te remmen, want de buis waarin het record moest worden gehaald is slechts 1 km lang. Dit jaar moesten alle wagens voor het eerst helemaal zelfstandig bewegen; er was geen apparaat dat ze een zetje gaf om op gang te komen in de vacuümbuis. Het Zwitserse EPFL-team deed voor het eerst mee, en ondanks hun onervarenheid kwamen ze toch door de afgelopen testweek, samen met Delft Hyperloop en WARR. Er vielen in totaal 15 teams af, dus het was al een presdtatie op zich wanneer een teams de vacuümbuis in mocht (lees: 'Team Delft Hyperloop wacht op groen licht')

 

Brede visie

Het Delftse team wil zich nu na de wedstrijd focussen op andere aspecten van de hyperloop: de benodigde infrastructuur en haalbaarheid. 'Een deel van ons team heeft dit jaar onderzoek gedaan naar de toekomstvisie van de hyperloop. We hebben onderzocht hoe een station er uit zal zien, waar de hyperloop-buis zal lopen en hoe duur een hyperloop-ticket zal zijn. Wij denken dat dit een grote impact gaat maken, los van de uitslag van de competitie', aldus Maaike Hakker, woordvoerder van het team, in een persbericht.
 

Beeld: WARR Hyperloop