In samenwerking met UNICEF gaan een Australische en een Duits bedrijf met hun drones medicijnen bezorgen op de onherbergzame eilanden van Vanuatu in de Stille Oceaan. Door de lucht gaat dit sneller dan over land, omdat de eilanden bergachtig en bebost zijn. Ook zijn er lang niet overal wegen.

Vanuatu is een groep met 83 eilanden die uitgespreid liggen over een groot gebied in de Stille Oceaan, ten oosten van Australië. Slechts een derde van alle eilanden heeft wegen en landingsbanen voor vliegtuigen. Op de andere eilanden moet verplegend personeel soms uren lopen door bergachtig terrein om medicijnen te bezorgen bij kleine klinieken of bij mensen thuis (zie de foto’s onderaan).
 

Recht op vaccins

‘De uitdagingen om kinderen te bereiken met vaccins zijn enorm. Wij vinden dat elk kind in de wereld recht heeft op de vaccins die hun leven kunnen redden. Dronetechnologie is een goede stap om de meest kwetsbare kinderen te helpen’, zegt Sheldon Yett van UNICEF in een persbericht.

De VN-organisatie en de overheid van Vanuatu hebben contracten afgesloten met de bedrijven Swoop Aero (Australië) en Wingcopter (Duitsland) om tests te gaan doen met het bezorgen van medicijnen met hun drones.
 

Rondje vliegen

De eerste proeven gaan begin december van start. Dan gaan drones vanaf het noordoosten van het eiland Efate (zie kaartje hieronder) een rondje vliegen over de mini-eilandjes Emao, Pele en Nguna om daarna terug te keren naar het hoofdeiland. Elke drone probeert om daar een pakketje te droppen op een duidelijk aangegeven voetbalveld. In de tests zullen de drones nog radiografisch bestuurd worden; in de toekomst kunnen ze wellicht autonoom hun route afleggen.



De tweede ronde met tests staat gepland voor januari 2019. Dan moeten de drones voor het eerst pakketjes met vaccins gaan bezorgen bij klinieken op drie kleine eilanden: Emao, Pele en Nguna. UNICEF benadrukt dat bij de tests medewerkers worden betrokken van de klinieken op de eilanden. ‘Dat is cruciaal bij het overdragen van kennis en expertise.’
 

Dronebezorging

Helemaal nieuw is dit idee niet. In Rwanda bezorgt het Amerikaanse dronebedrijf Zipline pakketjes met bloed voor transfusies bij afgelegen ziekenhuis (lees: ‘De opkomst van de civiele drone’). In Zwitserland - alweer een bergachtig land - doet het nationale postbedrijf hetzelfde met laboratoriummonsters. Ook DHL werkt aan de bezorging van pakketjes met drones, net als webgigant Amazon. In IJsland vliegen drones van Flytrex met pakketjes over een rivier voor een snelle bezorging (lees: ‘IJsland maakt weg vrij voor dronebezorging’). De aankondiging van UNICEF laat wel zien dat drones een steeds geaccepteerder middel worden om op lastige locaties te bezorgen.

 

Verplegers onderweg met medicijnen. Vaak moeten ze over lastige bospaden lopen.

 

Soms zijn er zelfs geen paden, maar moeten de verpleegsters over rotsachtig terrein klimmen.

 

Hier krijgt een baby een medicijn toegediend. UNICEF vindt dat elk kind in de wereld recht heeft op de vaccins en medicijnen die hun leven kunnen redden. Drones kunnen daarbij helpen in moeilijk toegankelijke gebieden, verwacht de VN-organisatie.


Openingsbeeld: een medewerker van UNICEF laat bewoners zien hoe je een drone bestuurt. Bron beeldmateriaal UNICEF