Het optimale oogstmoment voor iedere plant berekenen kan met zelfontwikkelde algoritmen van de Nederlandse startup VanBoven. De eerste proeven bij telers zijn van start.

In de land- en tuinbouw maken telers wekelijks een voorspelling hoeveel ze van een product kunnen aanleveren. Gebaseerd op steekproeven, jarenlange ervaring of gewoon een goed onderbuikgevoel. Dat gaat niet altijd vlekkeloos, waardoor telers en hun afnemers met tekorten of overschotten kampen. Voor producten als aardappelen, is dit probleem te overzien. Bij groente en fruit leidt dit al snel tot onnodige voedselverspilling met grote financiële gevolgen. 

De Nederlandse startup VanBoven uit Den Haag meent dat het verstandiger is om te vertrouwen op techniek. De drie oprichters bedachten een systeem met een drone, foto’s en slimme algoritmen om het ultieme oogstmoment te voorspellen.

Met druk op de knop

VanBoven biedt de teler daarbij de kans om zelf gegevens te oogsten met een slimme drone; met een druk op de knop wordt het perceel in kaart gebracht. Dankzij zelfontwikkelde algoritmen wordt elke individuele plant op het perceel geïdentificeerd en opgemeten, en de groei van de gewassen in de tijd nauwkeurig in beeld gebracht. Ook andere omstandigheden, zoals het plaatselijke weer, worden aan de dataset toegevoegd.

Op basis van de verzamelde data is het optimale oogstmoment van iedere plant te berekenen. De teler weet hierdoor precies welke gewassen hij wanneer moet oogsten. De drone- en dataservice van VanBoven is nog niet op de markt. ‘Het product is nu “live” bij een handvol van de grootste Nederlandse telers, zodat we daar onze waarde kunnen bewijzen’, vertelt mede­oprichter Kaz Vermeer.

Tekst: Juliska Wijsman
Foto's: VanBoven