De drone-campus Unmanned Valley op de voormalige vliegbasis Valkenburg (ZH) ontwikkelt zich voor de regio tot een economische factor van belang, blijkt uit onderzoek.

Onbemande vliegtuigjes hebben de toekomst, maar om die toekomst dichterbij te brengen zijn nog veel testvluchten en onderzoeken nodig. Op het voormalige Marinevliegkamp in Valkenburg (Zuid-Holland) is daarom in 2018 als proef Unmanned Valley van start gegaan.

De onderzoekscampus die zich specifiek richt op innovatie en ontwikkeling van drones blijkt succesvol. Onlangs werd duidelijk dat de broedplaats voor onbemande technologie voor onbepaalde tijd wordt voortgezet. Om dat succes en het vijfjarig bestaan te vieren, wordt er op de campus eind augustus nog een droneshow georganiseerd.


Europese kopgroep

Een evaluatierapport legt de nadruk op de economische waarde die de campus de afgelopen vijf jaar voor de regio heeft gecreëerd. Unmanned Valley brengt jaarlijks 26 miljoen euro op.

Alleen al op de campus zelf werken nu 160 mensen en er hebben zich inmiddels meer dan twintig bedrijven gevestigd. Met 2400 vluchten per jaar behoort de campus zelfs tot de Europese kopgroep, stellen de consultants van onderzoeksbureau Ecorys.

De evaluatie toont aan dat we toekomstwaarde hebben, zegt Dietmar Lander, communicatiemanager bij Unmanned Valley. ‘Onze horizon lag tot nu toe in 2023, het eind van de proefperiode. Nu kunnen we veel verder vooruitdenken en bijvoorbeeld permanentere installaties neerzetten.’

Eind augustus viert Unmanned Valley het vijfjarig bestaan met onder meer een droneshow.


Drones in sierteelt

De voortrekkersrol in de snelgroeiende drone-industrie gaat Unmanned Valley nu verder uitbouwen, zegt Lander. ‘Wij zitten op het kruispunt van bedrijven, onderzoeks­instellingen en ook de overheid, als grote gebruiker van onbemande technologieën.’

Het onderzoek werpt inmiddels al vruchten af. Een van de afgeronde projecten betreft de inzet van drones in de sierteelt. ‘Met satellietdata en kunstmatige intelligentie kunnen de onbemande toestellen plantenziekten herkennen. Vervolgens kunnen boeren heel gericht gewasbestrijdingsmiddelen inzetten.’


Foto: Unmanned Valley