Drinkwater uit de lucht
Schoon drinkwater wordt steeds schaarser, terwijl er enorme hoeveelheden waterdamp in de lucht hangen. Hoe valt dat water te oogsten?
Bestaande systemen om waterdamp uit te lucht om te zetten in bruikbaar drinkwater, zijn doorgaans afhankelijk van een externe energiebron of werken alleen op het temperatuurverschil tussen dag en nacht. Een onderzoeksteam van de technische universiteit ETH Zürich ontwikkelde een nieuw systeem dat dag en nacht werkt zonder energiebron.
Reflecterende kegel
Het apparaat bestaat in de basis uit een doos met daar bovenop een reflecterende kegel. Deze werkt als een hitteschild om omgevingswarmte te weren en zonnestralen te reflecteren.
De kegel is gemaakt van een glaspaneel dat is gecoat met een paar lagen van een speciaal ontwikkeld polymeer met zilver. Hierdoor wordt in de eerste plaats het grootste deel van het inkomende zonlicht weerkaatst.
Infrarood
Warmte die wel wordt opgenomen, wordt weer uitgestraald met een specifieke infraroodgolflengte die direct door de atmosfeer heen het koude deel van de ruimte in verdwijnt.
Het resultaat is dat de doos volgens de onderzoekers tot wel vijftien graden Celsius kouder wordt dan de omgevingstemperatuur – en dat is perfect om water uit de lucht te doen condenseren.
Waterafstotende coating
Dit gebeurt op een speciaal oppervlak bovenin de doos, dat is gecoat met een zeer waterafstotend materiaal. Hierdoor vormen zich makkelijk waterdruppels die onder in de doos belanden.
Met een klein, tien centimeter breed prototype wisten de onderzoekers 4,6 milliliter water per dag te oogsten. Door het systeem op te schalen – de volgende stap in het onderzoek – zou dat op ongeveer 1,3 liter per dag uit moeten komen.
Dat is vergelijkbaar met andere systemen, maar met als belangrijk verschil dat dit systeem zonder stroomvoorziening dag en nacht water kan maken. Daardoor is het bijzonder geschikt voor toepassing in afgelegen gebied.
Tekst: Paul Schilperoord
Foto: ETH Zürich