Wat klinkt als een paradox, is volgens de Delftse startup Loop de oplossing om de afvalstoffen die rond een graf ontstaan zo snel mogelijk op te ruimen: een levende doodskist.

De grafkist van Loop, genaamd Living Cocoon, is gemaakt van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Schimmels groeien onder de grond in deze complexe fijndradige structuren. Al groeiend neutraliseert het mycelium allerlei giftige stoffen en levert voedingsstoffen aan vrijwel alles wat bovengronds groeit. Uit het mycelium zelf groeien in de herfst paddenstoelen, de vruchtlichamen van schimmels.

Schimmels worden wel de opruimers van de natuur genoemd. ‘Ze zijn ingezet in Tsjernobyl en worden gebruikt in Rotterdam voor het saneren van de grond’, legt Bob Hendrikx, de oprichter van Loop, uit.
 


Composteren

De grond op een begraafplaats is behoorlijk vervuild. Onderzoekers vinden hier verhoogde concentraties metalen, oliën en microplastics, stoffen die voornamelijk door het begraven lichaam worden achtergelaten. Afhankelijk van de lokale omstandigheden duurt het ongeveer tien jaar voordat een menselijk lichaam volledig is gecomposteerd.

Gelakt hout of metalen onderdelen van een doodskist en synthetische kleding, blijven vaak nog langer in de grond aanwezig.


Biodiversiteit

De ontwerpers verwachten dat een stoffelijk overschot in de Living Cocoon na slechts twee tot drie jaar is afgebroken doordat mycelium actief bijdraagt aan het composteren. De kist zelf is binnen 45 dagen opgenomen in de natuur.

Ook de omliggende bodemkwaliteit verbetert. Om de toename in biodiversiteit duidelijk in kaart te brengen, voert Loop momenteel verder onderzoek uit in samenwerking met Naturalis.


Tekst: Juliska Wijsman
Foto: Bob Hendrikx