Buiten droogt de was lekker snel, maar vaak staan wasrekken dagenlang in huis met soms muffe luchtjes tot gevolg. SpeedDryer ontwikkelde een draaiend wasrek dat binnen twee uur alles droogt.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Ans Clements, kapster uit Amsterdam, bedacht het concept twaalf jaar geleden. ‘Haar zoon had in zijn kleine appartement continu een wasrek in de woonkamer staan’, vertelt haar nicht Kim Hijkamp, medeoprichter van SpeedDryer.

‘Voor een wasdroger was geen plaats. Die slurpt bovendien veel elektriciteit en niet alle kleding mag erin. Ans herinnerde zich hoe snel haar badpak vroeger droogde als ze hem uit het autoraam in de rijwind hield. Ze bedacht een draaiend wasrek dat wind opwekt en aan een eerste prototype droogde de was binnen anderhalf uur.’



Patent

Clements vroeg patent aan en betrok Kim Hijkamp vanwege haar productontwikkeling- en marketingervaring. Samen gingen ze producenten benaderen.

Dat bleek ingewikkeld, vertelt Hijkamp. ‘Vaak zaten we tegenover mannen van middelbare leeftijd die nooit de was hadden gedaan en het probleem niet herkenden. Bedrijven die wel interesse hadden, maakten er niet het duur­zame product van dat wij wilden.’


BInnen twee uur droog

Uiteindelijk werd de SpeedDryer met hulp van duurzaam ondernemers Maurits Groen en Pieter van der Ploeg in eigen beheer ontwikkeld. Het droogrek heeft een centrale aluminium mast met bovenop vier uitklapbare armen en daartussen de wasdraden.

Uitgeklapt is het rek 112 bij 112 centimeter groot, voldoende voor een waslading van acht kilogram. Een elektromotor in de voet draait twintig keer per minuut rond en binnen twee uur is al het wasgoed droog.


Duurzaam en circulair

‘Ons doel is een duurzaam en circulair product neer te zetten’, zegt Hijkamp. ‘De elektromotor en lagers komen uit China, maar verder konden we de aluminium en kunststof (ABS) onderdelen in Europa laten maken. Alle onderdelen zijn eenvoudig te vervangen en recyclebaar.’

De assemblage vindt plaats bij SDO Werkt in Beek door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De SpeedDryer kost 219 euro. Volgens Hijkamp is die investering na driekwart jaar terugverdiend. Vergeleken met het elektriciteitsverbruik van een wasdroger bespaart de SpeedDryer namelijk 99,5 procent elektriciteit. Een droogcyclus kost zo minder dan vijf eurocent.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: SpeedDryer