Dit waren de meest gelezen artikelen van 2020
Dit zijn onze tien meest gelezen artikelen van 2020. Met de meeste aandacht voor - het zal niet verbazen - covid-19, en daarnaast technologie die klimaatverandering te lijf gaat.
1 Zo werkt de coronatest in het laboratorium
In 2020 tuigde Nederland in sneltreinvaart de faciliteiten op om mensen te testen op SARS-CoV-2, in de volksmond ‘het coronavirus’. Dagelijks worden nu duizenden monsters getest in laboratoria verspreid over het land. Maar hoe werkt zo’n virustest nou precies? En wanneer word je wel of niet getest?
2 Mondkapjes schoonmaken en hergebruiken om tekorten tegen te gaan
In het begin van de pandemie dreigde een tekort aan mondkapjes in de zorg. Onderzoekers aan de TU Delft werkten daarom aan een methode om gebruikte mondkapjes schoon te maken. Door de mondkapjes op een simpele en veilige manier te steriliseren worden sporen van eventuele virusdeeltjes na gebruik volledig uitgewist.
3 Corona en ventileren, hoe zit het eigenlijk?
Zwevende druppeltjes kunnen hoogstwaarschijnlijk een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Acht vragen over een gezonde ventilatie van binnenruimtes.
4 Ademtest kan Covid-19 detecteren
Een simpele blaastest kan in de toekomst misschien helpen bij het testen van grote groepen mensen op covid-19. Een prototype van een ‘elektronische neus’, ontwikkeld door ingenieurs in China en Israël, laat zien hoe dat kan werken.
5 Waterstofauto legt het af tegen elektrisch rijden
Wie nu een nieuwe auto koopt, kan het beste kiezen voor een elektrische. Uit oogpunt van het milieu, maar ook van de portemonnee is een elektrische auto nog zeker tien jaar een betere keuze dan een auto op waterstof of benzine.
6 Hoge-temperatuur elektrolyser produceert efficiënt waterstof
De raffinaderij van petrochemisch bedrijf Neste in Rotterdam krijgt de eerste zeer efficiënte hoge-temperatuur elektrolyser. De elektrolyser gaat groene waterstof produceren voor de productie van biobrandstoffen.
7 Met deze zonneconcentrator produceert een gebouw meer zonne-energie
Een wigvormige zonneconcentrator kan bijdragen aan het vergroten van de opbrengst van zonnepanelen op gebouwen. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek in de Verenigde Staten. Het ding werkt vooral goed op buitenmuren waar verticale zonnepanelen niet optimaal functioneren.
8 3d-printers schieten te hulp in coronacrisis
De coronacrisis was een ramp, maar maakte mensen ook creatief. Zo gingen in Groot-Brittannië bedrijven uit niet-medische sectoren onderdelen maken voor beademingsapparaten, met behulp van hun 3D-printers. Ook in Italië werden levens gered doordat met 3D-printers cruciale onderdelen voor beademingsapparatuur werden gemaakt.
9 Verbeterde brandstofcellen voor schip op waterstof
Toyota heeft de brandstofcellen uit zijn waterstofauto Mirai aangepast voor op schepen. Het eerste schip dat ermee gaat varen, is de Franse Energy Observer, die dit jaar vertrok op wereldreis.
10 Het nieuwe elektrisch koken
Al duizenden jaren koken, bakken en grillen we ons eten door gebruik te maken van vuur en warmte. Het Nederlandse bedrijf IXL Netherlands bewijst dat dat een stuk innovatiever kan. Zij hebben een revolutionaire kooktechniek bedacht, waarbij voedsel wordt bereid met behulp van elektrische pulsen.
Openingsbeeld Depositphotos