Het Twentse bedrijf SciSports helpt tijdens dit WK het voetbalelftal van België bij het analyseren van de tegenstanders. Het bedrijf onderzoekt de prestaties van voetballers in eerder gespeelde wedstrijden. Dat leert voetbalscouts iets over jonge talenten, maar kan de Belgen blijkbaar ook helpen bij het opstellen van een tactisch strijdplan. Helpt SciSports onze zuiderburen aan de wereldtitel?

Morgen speelt België tegen Frankrijk, in de halve finale van het Wereldkampioenschap Voetbal. De Belgen begonnen het toernooi als een gevaarlijke outsider voor de titel, een dark horse. Maar inmiddels zijn ze een serieuze titelkandidaat. Onze zuiderburen laten dan ook geweldig voetbal zien.

Dat is vooral te danken aan de uitzonderlijke kwaliteiten van deze lichting Belgische voetballers. Stuk voor stuk spelen ze in de beste competities. Maar op de achtergrond krijgt bondscoach Robert Martínez hulp van een Nederlands data-analysebedrijf: SciSports

Dat bedrijf bepaalt van duizenden profvoetballers de kwaliteiten en verwerkt ze in een getal, de SciSkill Index. Daarin ligt niet alleen vastgelegd hoe goed een speler op dit moment is, maar ook wat zijn (of haar) plafond is; hoe goed hij kán worden. En dat laatste is natuurlijk interessante informatie voor clubs en scouts.
 

Doelpunten en assists

De SciSkill Index wordt in de eerste plaats berekend op basis van de resultaten van het clubteam van de voetballer. Daarnaast tellen persoonlijke acties mee bij het berekenen van deze index, zoals doelpunten, assists en goede passes, maar ook het aantal gele en rode kaarten (in negatieve zin). SciSports heeft wiskundige modellen ontwikkeld om uit al deze gegevens getallen te destilleren die de voetbalkwaliteit weergeven.
 

Geen basisplaats

Een voorbeeld: de Nederlandse voetballer Wout Weghorst speelde een paar jaar geleden nog bij de eerstedivisieclub FC Emmen. Daar had hij niet eens een basisplaats; hij mocht alleen af en toe invallen. ‘Onze data lieten echter zien dat hij in de weinige minuten die hij speelde behoorlijk veel scoorde’, vertelt Anatoliy Babic, wiskundige en medeoprichter van SciSports. ‘En daar gaat het om bij voetbal.’

Weghorst maakte een transfer naar Heracles uit Almelo. Daar werd hij in het seizoen erop clubtopscorer. Voor een transferbedrag van 1,5 miljoen euro verkaste hij vervolgens naar de subtopper AZ uit Alkmaar, waar hij een van de vaste krachten is. AZ draaide een prima seizoen en eindigde op de derde plaats van de Eredivisie. Nu maakt Weghorst een transfer naar Wolfsburg, uit de sterke Duitse competitie. De boodschap van SciSports: het is niet altijd op het eerste gezicht duidelijk wat de potentie van een jonge voetballer is, maar hoe meer statistieken je verzamelt, des te beter kun je een inschatting maken van zijn kwaliteiten.


Vragen over Frankrijk

Terug naar België. Ongetwijfeld hebben de mannen van SciSports van de Belgische bondscoach vragen gehad over het Franse elftal. Hoe staan de spelers opgesteld bij een vrije trap of een corner? Wat doen ze als ze de bal afpakken? Welke spelers moet je dan extra bewaken? En mocht de wedstrijd morgen op een strafschoppenserie uitdraaien, dan is ook op dat gebied veel data beschikbaar: in welke hoek schiet Antoine Griezmann het liefst, om er maar eentje te noemen.

Maar los van alle data-analyses die op de achtergrond plaatsvinden; laten we hopen dat er mooi wordt gevoetbald morgen. We gaan er maar eens goed voor zitten, dinsdagavond 10 juli, 20.00 uur, net als de mensen van SciSports op hun hoofdkantoor in Enschede.
 

Het volledige verhaal over voetbaldata lezen?

In het julinummer van De Ingenieur staat een uitgebreid verhaal over SciSports. Wil je dat lezen? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.

Beeldmateriaal SciSports