Demoproject Nederlandse getijturbine bij Schotland
De Nederlandse bouwer van getijdeturbines Tocardo kan aan de slag op een testveld bij de Schotse Orkney-eilanden. Er komt een grotendeels onder water drijvende installatie van vijf onderwaterturbines met een gezamenlijk vermogen van 1,4 MW.
Voor het daadwerkelijk uitvoeren van het project gaf de toekenning van het feedin-tarief door de Britse overheid de doorslag. ‘Omdat we een vergoeding krijgen voor de door ons geleverde stroom betekent het dat we ons testproject commercieel kunnen gaan opzetten’, zegt Sjoerd Keijser van Tocardo Tidal Power.
Eerder dit jaar plaatste Tocardo in de Schotse zee een eerste T2-turbine. Van dit type heeft het bedrijf er ook al in Nederland enkele in gebruik, zowel in het Marsdiep bij Texel (lees: ‘Proef met getijenergie Texel’) als in de Oosterscheldekering (lees: ‘Getijdenturbine in kering Oosterschelde’). De T2-turbine heeft een vermogen van zo’n 275 kW: de beide bladen draaien onder water op de getijdenstroming van de zee. Een belangrijk voordeel van die getijdenstroom is dat die volledig voorspelbaar is.
Net als bij Texel hangt de turbine in het Schotse testveld onder een drijvend platform dat met ankers vastligt aan de zeebodem. Het voordeel van die methode boven plaatsing op de zeebodem wat wel bij andere typen onderwaterturbines gebeurt, is dat installatie en onderhoud veel gemakkelijker gaan: de turbines kunnen direct worden versleept of uit zee gehaald.
Golven van 17 meter
Voor Tocardo betekent de accreditatie voor het feedin-tarief dat het bedrijf kan gaan bouwen aan een geheel nieuw ontworpen platform met vijf T2-turbines. In dat nieuwe platform zijn drijvers en turbines geïntegreerd. ‘Uit onze berekeningen blijkt dat vijf het optimale aantal is.’ Het door Tocardo ontworpen Universal Foundation System is geschikt om de meest ruwe zee te weerstaan. ‘Hij kan golven aan van 17 meter.’ Het mooie van de testlocatie bij Schotland is dat die geldt als een van de meest onstuimige plekken voor getijde-energie. ‘Bewijst onze installatie zich daar, dan kunnen we overal op de wereld met getijdestroom aan de slag.’ Het systeem is inmiddels getest bij het maritieme onderzoekscentrum Marin, zie de foto hieronder.
Nu Tocardo in Schotland aan de slag kan is een bijkomend voordeel dat het bedrijf zich ook internationaal in de schijnwerpers zet. ‘Dat EMEC-testveld (European Marine Energy Centre) bij de Orkney-eilanden geldt internationaal als the-place-to-be.’
Tocardo is momenteel in gesprek om in de Canadese Bay of Fundy, de beste plek op de wereld voor getijdestroom, een drietal drijvende systemen met elk vijf turbines te plaatsen.
Openingsfoto: transport van een T2-getijdeturbine van Tocardo.