De mp3 is ‘dood’, leve de mp3
Het Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen IIS en Technicolor hebben de licentie vrijgegeven voor het format mp3, de standaard voor audiocompressie die aan het Duitse instituut is bedacht. Iedereen mag nu zijn gang gaan met de code voor de software die erachter zit. Consumenten kunnen gewoon gebruik blijven maken van mp3-bestanden, hoewel er inmiddels veel betere technieken zijn voor audiocompressie.
Mp3 is het digitale bestandsformaat waarin een origineel geluidssignaal met een factor tien wordt samengeperst, met behoud van geluidskwaliteit (oké, daar kun je over discussiëren). Niet iedereen zal het beseffen, maar de ontwikkeling van de mp3 heeft een enorme impact gehad op het mediagebruik van consumenten.
Het Fraunhofer laat nu weten:
Hoewel er veel efficiëntere audio-codecs beschikbaar zijn met meer mogelijkheden, is mp3 nog steeds erg populair onder consumenten. Anderzijds maken de nieuwste mediadiensten, zoals streaming en digitale radio en tv, gebruik van de modernste ISO-MPEG-codecs zoals die van de AAC-familie of in de toekomst MPEG-H. Die bieden meer mogelijkheden en een hogere audiokwaliteit bij lagere datasnelheden (bitrates) dan mp3.
Muziekwereld op zijn kop
Vanaf eind jaren negentig zette de mp3 de muziekwereld volledig op zijn kop. Dankzij de beperkte bestandsgrootte kwam eerst het illegale downloaden op, parallel ook de eerste draagbare muziekspelers (rechts de mpman, de allereerste). Die werden gecombineerd met betaalde muziekdiensten als iTunes, en – in de afgelopen jaren – het streamen van muziek via Spotify, Deezer en YouTube. Waar platenmaatschappijen en muzikanten vroeger verdienden aan langspeelplaten of cd’s en optreden een extraatje was, moeten artiesten tegenwoordig hoe dan ook op lange, uitputtende tournees.
Duitsland
De basis voor deze, voor de muziekindustrie nogal disruptieve, ontwikkeling ligt in Duitsland. Daar werkte vanaf eind jaren tachtig een groep getalenteerde wetenschappers aan de compressie van audio, met behoud van kwaliteit. Het pionierswerk van de wetenschappers, het gesoldeer van de elektrotechnici en de discussies tussen de Duitse ingenieurs en anderen wereldwijd wordt pakkend beschreven in het boek Die mp3-Story; eine Deutsche Erfolgsgeschichte, dat wij eind 2015 uitgebreid bespraken.
Lees meer over de ontstaansgeschiedenis van de mp3 op deze speciale website van het Fraunhofer-Institut.
Update: En natuurlijk is de mp3 niet echt dood; Fraunhofer beeindigt het licentieprogramma van het bestandsformaat, waardoor het gebruik van mp3 door derden juist eenvoudiger wordt. Deze website legt het goed uit (bedankt Frank87 voor de tip).
Openingsbeeld: het kernteam van het Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen, dat de mp3-audiocompressie ontwikkelde. Beeld: Fraunhofer-Institut.