5G belooft supersnel draadloos internet dat alle problemen met 4G oplost. Maar het blijkt nog wel even te duren voor het zover is; voorlopig is een netwerk nog te duur en is de benodigde technologie nog niet volwassen.

Zo is er nog veel onderzoek nodig naar de antennes voor 5G. Die moeten heel klein zijn om met hoge frequenties (waar nog ruimte is op het netwerk) te kunnen werken. Maar ze moeten ook genoeg bereik hebben zodat 5G ook werkt als je iets verder van een zendstation af zit.

In Eindhoven werkt de universiteit hard aan zulke nieuwe antennes en zendstations. Maar de techniekis nu nog veel te duur, dus voorlopig zullen bedrijven niet zo snel een 5G netwerk opzetten. Dat vereist bovendien een veel meer zendmasten dan bij 4G, en die moeten ook nog eens allemaal met elkaar zijn verbonden.

Toch zullen er de komende tijd al '5G'-netwerken verschijnen. Omdat het een paraplubegrip is waar een heleboel verbeteringen van 4G onder vallen, kan veel een 5G-netwerk heten, terwijl er pas sprake is van echte 5G als dat op die hogere frequenties werkt, en dat is zeker nog een paar jaar weg. Bedenk dat als je op korte termijn een stad ziet claimen dat ze een 5G netwerk hebben.

Het volledig verhaal over 5G lezen?

Wil je het volledige verhaal over 5G uit het juninummer van De Ingenieur lezen? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.

 

Beeld: jamesteohart