Hij wordt al de grote doorbraak in de fotografie genoemd: de nieuwe, platte camera die hetzelfde kan als een spiegelreflexcamera, maar die kleiner en goedkoper is en geen speciale opzetlenzen vereist. In plaats daarvan heeft de camera zestien afzonderlijke lenzen, allemaal ingebouwd. Dankzij goedkope smartphonetechnologie blijkt de camera betaalbaar én maakt hij foto's van zeer hoge kwaliteit.

De Light, zoals het apparaat heet, moet aan het eind van de zomer uitkomen. Op dit moment werken de makers aan de laatste soft- en hardware. Het basisidee is in ieder geval af: de kwaliteit van spiegelreflexcamera's, maar dan in een klein apparaat en met minder dure, maar meer lenzen. De spiegelreflex staat bekend als hét apparaat voor de professionele foto's, met een goede scherptediepte en lichtgevoeligheid. De foto's van de camera's in smartphones steken daar schril bij af. Hoewel de resolutie van smartphonefoto's inmiddels goed is, kunnen de camera's laaglichtsituaties niet goed aan. In de schemering of binnen wordt het beeld al snel korrelig.

Zestien lenzen

De Light hoopt dat allemaal op te lossen, zonder dat het ontwerp van de smartphonecamera drastisch aan te passen. Ze gebruiken alleen heel veel camera's in één. Het levert een camera op die wat vreemd oogt: de zestien lenzen lijken willekeurig over de voorkant van het apparaat verdeeld. Dat heeft echter een reden. Vijf van de cameraogen kijken recht vooruit en leveren het 'normale' beeld. De andere elf hebben echter een lens die een andere richting uit kijkt. Ze laten dus een ander beeld zien dan de vijf 'hoofdlenzen. Maar uiteindelijk moeten alle lenzen samen wel hetzelfde beeld opleveren, vandaar de plaatsing. Elke cameralens is voorzien van een sensor zoals ze in smartphones zitten en legt het beeld vast.

Vervolgens gebruikt de camera software om de zestien beelden netjes bij elkaar te plakken en zo een foto te maken die méér is dan een normale digitale foto. Vanwege de verschillende kijkhoeken is het volgens de makers mogelijk om verschillende lenstypen te simuleren.De lenzen hebben namelijk allemaal een andere brandpuntsafstand, variërend van 35 tot 150 mm. Ook is de scherptediepte na het maken van een foto aan te passen. Alle daarvoor benodigde informatie van het beeld zit in de oorspronkelijke foto, die mede daardoor een resolutie van 52 megapixels heeft.

Plastic is goedkoop

Dat zoiets werkt en is te maken voor een relatief laag bedrag, komt volgens de makers door de toegepaste techniek. Gewone lenzen zijn van glas, en het maken van verschillende typen is duur, ook vanwege de vele elementen waar een professionele lens uit is opgebouwd, zo vertelden ze aan Wired. Maar de variëteit aan plastic lenzen in smartphones leidt nauwelijjks tot extra kosten. Hoewel de belofte mooi klinkt, is er nog geen onafhankelijke test van de camera beschikbaar. Of het eindresultaat aan de verwachjtingen voldoet valt nu dus niet te zeggen. Maar interessant is het nieuwe concept zeker.

CORRECTIE: voorheen stond de prijs van de camera in het artikel vermeld als 200 dollar. Dit bleken echter enkel de reserveringskosten te zijn; volgens fotowebsite dpreview zal de uiteindelijke camera maar liefst 1600 dollar kosten. Daarmee ligt de prijs veel dichter bij die van spiegelreflexcamera's inclusief een scala aan lenzen.

De technologie is vooral handig voor fotoliefhebbers die liever niet allerhande lenzen meezeulen. Ook zou het de smartphonecamera drastisch kunnen verbeteren. Hoewel zestien lenzen wellicht wat veel is in een telefoon, met een paar lenzen meer kan er al een veel betere camera worden gemaakt.

Lichtveldcamera

De Light lijkt een heel klein beetje op de lichtveldcamera die Lytro in 2012 introduceerde. Deze werkt met een array van 256 bij 256 microlensjes. Lees hier hoe de lichtveldcamera werkt uit De Ingenieur van mei 2012.

 

Images credit: Light (light.co)