Voor wie graag wandelen en varen combineert: een lichte opblaasboot die je niet hoeft op te pompen of vol te blazen.

Tijdens het wandelen in natuurgebieden kom je vaak mooie wateren tegen. Wie het lopen wil afwisselen met varen over meren en rivieren, moet echter goed voorbereid zijn. Een opblaasboot en luchtpomp meezeulen voor het geval dat is voor de meeste mensen geen realistische optie.

De Duitse ontwerper Frauke Zoë Taplik wil de twee grotendeels gescheiden werelden van wandelen en varen samenbrengen. Als afstudeer­project aan de Hochschule für Gestaltung Offenbach bedacht zij een opblaasboot die licht en compact genoeg is om mee te dragen – en zonder luchtpomp of ­andere hulpmiddelen is te gebruiken.
 

Vuilniszak

‘Tijdens mijn experimenten met mock-ups en prototypes kwam ik erachter dat een opblaasboot met een open-lucht­kamer-constructie de snelste manier is om de boot te vullen met lucht.’ Het uiteindelijke ontwerp, de Wasserläufer, is een opblaasboot die niet letterlijk hoeft te worden opgeblazen. Het prototype heeft een langer uitlopende achterkant dan een conventionele opblaasboot. Achteraan is deze helemaal open, vergelijkbaar met een grote vuilniszak. Hierdoor is het mogelijk om lucht in de boot te scheppen. Door het langere uiteinde aan de achterkant vervolgens strak op te rollen, wordt de boot luchtdicht afgesloten en op druk gebracht. Het gebruiksklaar maken van het bootje kost volgens Taplik drie tot zeven ­minuten. 
 

Aparte kamers

Om het risico van zinken door lekkage te verkleinen, is de boot onderverdeeld in twee aparte luchtkamers. Deze worden tijdens het ‘opblazen’ tegelijk gevuld, maar door het oprollen apart afgesloten. Beide luchtkamers hebben een ventiel dat het mogelijk maakt om tijdens het varen lucht bij te blazen of te laten ­ontsnappen.
 

Wasserläufer op het water


De leeggelopen boot is oprolbaar tot een pakketje ter grootte van een frisdrankfles van 1,5 l en met een gewicht van 1,2 kg. Hierdoor is het tijdens een wandeling makkelijk in of achterop een rugzak mee te dragen. Kom je een mooi meertje ­­tegen, dan kun je zo het water op. 

Taplik onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de Wasserläufer door te ontwikkelen en in productie te nemen.
 

Tekst: Paul Schilperoord, foto's: Frauke Zoë Taplik