Een nieuwe test kan de tijd tot de diagnose blaasontsteking verkorten van 24 uur tot 1 uur. De crux is een lab-on-a-disc, bedacht door Duitse onderzoekers. Enkele druppels urine gaan de chip in, die vervolgens op een schijfje wordt rondgedraaid. De wat zwaardere vaste stof verzamelt zich op één plek, waar Ramanspectroscopie detecteert of hierin bacteriën zitten.

Een urineweginfectie (verzamelnaam voor alle infecties in de urinewegen; ook wel blaasontsteking) is op zich onschuldig, maar bij kwetsbare groepen kan dit leiden tot sepsis, of bloedvergiftiging en dat is potentieel dodelijk. De standaardtest voor urineweginfectie levert een resultaat binnen 24 uur, maar met hun lab-on-a-disc laten de onderzoekers van onder andere het Universitätsklinikum Jena zien dat die wachttijd flink omlaag kan. Dat is van belang, omdat een arts de infectie dan eerder zou kunnen gaan behandelen.

Druppels urine

Op de chip, die wordt beschreven in het tijdschrift Biomicrofluidics, worden enkele druppels urine aangebracht van een patiënt bij wie het vermoeden bestaat van een urineweginfectie. Vervolgens zwiert een apparaat de chip zo’n 45 minuten lang met hoge snelheid rond, waardoor aanwezige bacteriën naar buiten bewegen en terechtkomen op V-vormige structuren op de chip. Ramanspectroscopie geeft vervolgens binnen twee minuten uitsluitsel over welke moleculen aanwezig waren in de urine en dus ook over de aanwezigheid van de twee belangrijkste bacteriën die een urineweginfectie kunnen veroorzaken: Enterococcus feacalis en Escherichia coli.

Bruikbaar apparaatje

De onderzoekers hebben nu aangetoond dat het principe werkt en willen de test doorontwikkelen tot een apparaatje dat bruikbaar in de behandelkamer. Ook hopen ze hun microfluidics-technieken toe te kunnen passen voor het vaststellen van andere ziektes uit andere lichaamsvloeistoffen.