Hoeveel CO2 kost het om naar je vakantiebestemming te vliegen? En hoeveel scheelt het als je de auto of de trein neemt? Een nieuwe website van de Zweedse Chalmers tekniska högskola berekent precies hoeveel je reis bijdraagt aan uitstoot. Daarnaast schat de site in hoeveel CO2 je verblijf kost. En alles met wetenschappelijke verantwoording.

De website bestond al een jaar in het Zweeds, maar krijgt vandaag een Engelstalige versie. De reisberekening is simpel: je voert het aantal reizigers, je vertrekpunt, de bestemming en de duur van de vakantie in. De website slaat aan het rekenen en geeft in een staafdiagram aan hoeveel CO2 de reis per vliegtuig, trein/bus, auto en eventueel fiets oplevert.

 

Vliegen veel vervuilender dan de trein

Zo zie je snel dat vliegen, zeker voor korte afstanden, meer uitstoot oplevert dan de auto. Naar Parijs is een vliegtuig drie keer zo vervuilend als de trein. Veel mensen weten dat al - niet voor niets is vliegschaamte inmiddels een bekende term - maar de website maakt inzichtelijk hoe groot het verschil is. Bovendien vergelijkt de site de uitstoot van je reis met de uitstoot van al het eten dat een Europeaan in een jaar verorbert. En de site kijkt hoeveel procent de uitstoot is van de totale uitstoot die een burger maximaal zou mogen uitstoten om de mondiale opwarming te beperken.

Wat deze website een streepje voor geeft op andere CO2-rekentools, is de uitleg. Bij elke berekening kun je om meer informatie vragen, waarna je een korte uitleg krijgt van de rekenmethodes. Zo leggen ze uit dat uitstoot van vliegtuigen zwaarder telt, omdat de uitstoot hoger in de atmosfeer terecht komt en daar meer impact heeft. De echte liefhebber kan zelfs het hele methodologische rapport doorspitten.

 

Treinuitstoot is moeilijk te schatten

Natuurlijk doen de bouwers van de website aannames. Zo geven ze toe dat het moeilijk is om de uitstoot van een trein in te schatten, omdat die afhankelijk is van de energiemix die een land gebruikt. In Noordse landen is de mix groener en stoten treinen dus minder uit. De gemiddelde uitstoot is dus een onnauwkeurige schatting.

En voor de auto krijg je, als je op de uitleg klikt, ook een hele tabel. Elke soort brandstof heeft zijn eigen uitstoot per kilometer. Als je elektrisch rijdt, dan kun je in de rekentool zelf de werkelijke uitstoot invullen. Heb je een kleiner autootje, dan kun je het ook aanpassen.

 

6000 kg CO2 met één vlucht

Dergelijke transparantie maakt de app nuttig voor mensen die klimaatbewust willen reizen, maar ook graag weten hoe en waarom hun reis zoveel uitstoot. En het is leuk om te zien hoe vervuilend een reis naar de andere kant van de wereld eigenlijk is. Vul in dat je naar Nieuw-Zeeland reist en er verschijnt een ellenlange balk op je scherm: 6000 kg CO2 met één vlucht.

Beeld: Vliegtuig dat een test doet met biokerosine. Credit: NASA / Eddie Winstead