Dove mensen kunnen vanaf nu beter communiceren met niet-dove mensen die geen gebarentaal kennen. De app Live Transcribe van Google zet spraak direct om in tekst. De app is beschikbaar voor Android-telefoons.

De microfoon van een telefoon vangt spraak op en stuurt die naar de cloud. Daar wordt het geluid geanalyseerd en omgezet in geschreven tekst. Die verschijnt woord voor woord op het scherm van de telefoon, zodat een doof persoon begrijpt wat iemand tegen hem of haar zegt.

Zo kan de dove persoon toch gemakkelijk een gesprek voeren, ook als de tegenpartij geen gebarentaal kan. Een Google-onderzoeker die zelf doof is, demonstreert in onderstaande video hoe gemakkelijk het werkt:
 


De video laat ook zien dat de verbeterde communicatie maar één kant op werkt. Deze dove onderzoeker kan praten, maar is niet heel gemakkelijk te verstaan.

Toch is de nieuwe Google-app (blog) voor dove mensen een stuk gemakkelijker dan bestaande methoden. Er waren al manieren om gesproken woord mee te krijgen, bijvoorbeeld bij lezingen of bijeenkomsten. Een ervan is CART (Communication Access Realtime Translation), maar daarbij luistert een mens naar de lezing en typt hij zo snel mogelijk mee. Dat is relatief duur, en lang niet overal goed geregeld.
 

Voor iedereen bereikbaar

Google laat deze taak nu aan spraakherkenningssoftware die draait op gewone mobiele telefoons, waarmee geautomatiseerde spraakomzetting voor praktisch iedereen bereikbaar wordt. Daar werkt het overigens al jaren aan: je kunt ook je Google-zoekopdrachten inspreken en zinnen op je telefoon laten vertalen met de app Google Translate.

De speech-to-text app toont standaard witte tekst op een donkere achtergrond, maar dit is aan te passen. En je kunt een betere, externe microfoon aansluiten op je telefoon, voor betere resultaten. De Live Transcribe-app wordt via de Google Play app-winkel verspreid, en staat standaard geïnstalleerd op nieuwe Google Pixel 3-telefoons. De app is nog in ontwikkeling, maar gaat uiteindelijk werken met zeventig talen.

 

De dove Google-onderzoeker Dimitri Kanevsky demonstreert de werking van de Live Transcribe-app, waarmee hij veel beter kan deelnemen aan gesprekken met niet-dove mensen.


Beeldmateriaal Google