Google Maps krijgt in loop van deze week een ander uiterlijk. Dankzij het gebruik van een nieuw algoritme worden de kaarten in de populaire navigatieapp kleurrijker en gedetailleerder, belooft de techreus. 

Google introduceerde Maps vijftien jaar geleden. Inmiddels heeft het bedrijf naar eigen zeggen gedetailleerde satellietbeelden van 98 procent van de bewoonde wereld. Een nieuw algoritme bekijkt die satellietbeelden en voegt op basis daarvan kleur toe aan de topografische kaart.

'Dat maakt het makkelijker om een beeld te krijgen van het gebied waar je naartoe wilt gaan', schrijft productmanager Sujoy Banerjee in een blog op de Google-website


Beeldherkenning

Gebruikers kunnen voortaan in één oogopslag de natuurlijke kenmerken van een gebied herkennen: hoe groen het er is en of er droogte heerst bijvoorbeeld. Op bergtoppen is voortaan te zien of er sneeuw ligt of niet, stelt Banerjee.

Google zet geautomatiseerde beeldherkenning in om op de gedetailleerde satellietbeelden natuurlijke kenmerken te kunnen vaststellen. Daarbij wordt vooral gekeken naar droge, besneeuwde en beboste gebieden en naar bergachtige zones.


Groentinten

Vervolgens krijgen die gebieden automatisch een kleur toegewezen, waarbij een dichtbebost gebied donkergroen wordt en een minder dicht begroeid gebied een lichtere groentint krijgt. 

De kaart van IJsland bijvoorbeeld (zie boven, met links de oude en rechts de nieuwe weergave) heeft een stuk meer kleur gekregen, met verschillende groentinten. Ook is ineens de top van de vulkaan Vatnajökull veel duidelijker zichtbaar, als een witte punt. 

In de staat Arizona in de Verenigde Staten is veel duidelijker geworden welk deel ervan uit woestijn bestaat (zie rechts).


Metamorfose

De metamorfose van Google Maps zal op elke schaal zichtbaar zijn: of je nu een compleet land bekijkt of een klein dorpje. In vrijwel alle landen ter wereld is Google Maps te gebruiken: de app bestrijkt inmiddels honderd miljoen vierkante kilometer, stelt Banerjee.

Ook op straatniveau zal er het een en ander veranderen, in eerste instantie voor grote steden als Londen en New York. Voortaan wordt de breedte van een straat op schaal weergegeven. Ook wordt duidelijk waar trottoirs en oversteekplaatsen zijn. Dat moet onder meer mensen in een rolstoel of met een kinderwagen helpen makkelijker hun weg te vinden. 


Beeld: Google Maps