6G komt er aan en draait nog meer om data
Terwijl 5G nog niet eens grootschalig is uitgerold, werken wetenschappers overal ter wereld al aan de opvolger: 6G. Finse onderzoekers publiceerden deze week hun eerste visie op de nieuwe mobiele technologie, die volledig op data focust.
In de wereld met 6G zullen zendmasten je constant volgen, en aan de hand van je persoonlijke data de diensten leveren die je nodig hebt. Rond etenstijd kan een 6G-netwerk je de beste eettentjes in de buurt tonen, precies naar jouw smaak en op het moment dat je het nodig hebt. Op weg naar een eerste afspraakje met iemand die je op Tinder hebt ontmoet? In deze winkel haal je nog een leuk kadootje voor hem of haar.
Mobiel internet van 1 terabyte per seconde
‘De manier waarop data wordt verzameld, verwerkt, uitgezonden en geconsumeerd over een draadloos netwerk zal de belangrijkste pijler van 6G worden’, schrijven de onderzoekers van de Universiteit van Oulu in hun whitepaper. Dat betekent dat het netwerk snelheden van 1 terabits per seconde (1012 bits per seconde) moet halen, om al die dataverwerking soepel te laten verlopen. Ter vergelijking: 5G gaat snelheden van 1 tot 10 gigabits per seconde (giga = 109 bits per seconde)mogelijk maken. 6G moet dus nog minstens 100 keer sneller worden. Het whitepaper is gebaseerd op de kennis van 70 experts ide in maart samenkwamen in Lapland.
De manier waarop we het netwerk gebruiken verandert ook. De smartphone zal tegen de tijd dat 6G verschijnt gedateerd zijn, verwachten de Finse onderzoekers. In plaats daarvan dragen we virtual- of augmented reality-brillen en zien we de realiteit constant door een digitaal filter. Met 6G 'weet' het netwerk wat we voor informatie willen zien, aan de hand van de enorme bergen data die verzameld worden in het netwerk.
Kunstmatige intelligentie in 6G
Uiteraard speelt kunstmatige intelligentie (AI) hier een belangrijke rol bij. Snelle dataverwerking kan niet door mensen gedaan worden, dus zal AI aan de hand van onze data precies leren wie we zijn. Maar AI is ook nodig om de hardware goed te laten werken, denken de onderzoekers. Om alle zendmasten soepel samen te laten werken en een constant signaal te verzorgen, moet het netwerk zichzelf slim organiseren. Daar kunnen slimme algoritmen bij helpen.
In sommige opzichten lijkt 6G op 5G. Om hoge snelheden te behalen zijn er een heleboel kleine zendmasten nodig, die veel data in korte tijd leveren maar geen groot bereik hebben. De infrastructuur die sommige steden nu opzetten voor 5G kan dus ook voor de opvolger gebruikt worden.
Er wordt al langer nagedacht over 6G; sinds 2017 loopt bijvoorbeeld het EU-project Terranova. Ook China en de VS denken al na over de volgende stip aan de mobiele horizon. Maar de visie van de Finnen is tot nu toe de meest concrete.
Toch betekent het niet dat dit de definitieve vorm van 6G is. De onderzoekers zeggen zelf dat ze nu met deze grove schets komen, zodat bedrijven, overheden en belangenorganisaties mee kunnen praten om de visie te perfectioneren.
Veilig datagebruik
Er valt genoeg aan te merken op het idee van de Finnen. Datagebruik moet verantwoord gebeuren, ook door de Europese wetgeving. Hoe dat precies moet als data live verzonden en verwerkt wordt, is nog onduidelijk. De Finnen noemen wel een ‘datamarktplaats’, waar gebruikers kunnen bepalen aan wie ze hun data geven en wat ze er voor terugkrijgen. Of bedrijven ook verantwoord omgaan met die enorme bergen data, valt te bezien; tot nu toe hebben de techreuzen niet het beste track record.
Beeld: Gouwenaar