Afval opruimen is goed voor een feel good story. Maar het is dweilen met de kraan open, tenzij je iets doet aan de bron. Statistieken bewijzen: statiegeld helpt.

Deze video kwam mij onder ogen via een nieuwssite – makkelijke content: een YouTube filmpje met een bemoedigend verhaal, gratis te embedden. Maar ik werd er juist humeurig van, want er bleven logische vragen liggen. Waar kwam al dat afval vandaan? Waarom zou het niet binnen een paar maanden weer even hoog opgetast liggen op dat strand? En het is een makkelijk beeld: goedwillende mensen rapen het afval op en even later is het weg. Maar vierduizend ton, dat leg je niet ergens klaar voor de vuilnisman. Dat moet een behoorlijke logistieke operatie zijn geweest. Hoe is die verlopen? Wie betaalde dat? Waar ging het afval heen?

Enig googlen bracht me bij nieuwsmedia die iets meer huiswerk hadden gedaan. En ook bij beelden die een stuk minder bemoedigend zijn, trouwens.
 

Dit is nog artistiek gefilmd. Klik hier voor een meer rauwe werkelijkheid.

Afroz Shah, de man achter die opruimactie, is een held, net als trouwens onze eigen Boyan Slat (google ‘Ocean Cleanup’). Maar bij opruimen mag het niet blijven. Er zijn minstens twee andere zaken nodig: verandering van de wegwerpmentaliteit die bij veel mensen aanwezig is, en een economische stimulans in de vorm van statiegeld. Iemand die fulltime voor beide vecht is de Nederlander Dirk Groot, die als ‘Zwerfinator’ op bijna wetenschappelijke wijze zwerfvuil opruimt en daar statistieken over creëert. Enkele van zijn bevindingen: hij raapt bergen plastic flessen en blikjes op maar bijna nooit iets met statiegeld. Die flesjes en blikjes vormen ongeveer de helft van zijn oogst dus met die factor kan statiegeld in Nederland het zwerfvuilprobleem terugbrengen. Hij speelt het klaar om in zijn video’s altijd opgewekt te blijven en de boodschap over te brengen dat zwerfvuil opruimen toch leuker is dan dat niet doen.