Eureka

Het probleem met winterjassen is dat mensen het vaak te koud of te warm hebben. Een jas warmer maken lukt nog wel met goede isolatie, eventueel aangevuld met een elektrisch verwarmingssysteem. Gecontroleerd afkoelen in een wind- en waterdichte jas is echter een groter probleem. De Amerikaanse start-up Omius past kunstmatige intelligentie toe om de lichaamstemperatuur met ventilatie stabiel te houden tijdens ­wisselende weersomstandigheden en activiteiten.

Voor de Omius Jacket lieten de bedenkers zich inspireren door de natuur: land­planten hebben op de oppervlakte huidmondjes. Dit zijn microscopisch kleine openingen die open en dicht gaan om de doorvoer van gassen en waterdamp te reguleren. De ontwerpers van de Omius Jacket vertaalden dit principe naar een zelfregulerend ventilatiesysteem voor jassen.

De jas is gemaakt van wind- en waterdicht materiaal. Daarin zitten op de voor- en achterkant verticale rijen kleine ­afsluitbare ventilatieopeningen. Tempe­ra­­tuursensoren in de jas meten de ­lichaams- en de omgevingstemperatuur. Een ingebouwde processor verwerkt deze gegevens en stuurt de elektromechanische actuatoren aan die de ventilatie­openingen bedienen. Alle hardware weegt in totaal ongeveer 100 g en zit in de jas ingebouwd op de borst en rug en onder de oksels. De volledig opgeladen batterij gaat ongeveer een dag mee.


Tweede huid

Algoritmes leren de voorkeuren van de gebruiker aan. Zo kan het besturings­systeem na verloop van tijd op basis van de voorkeuren van de drager steeds beter de ventilatieopeningen bedienen om de lichaamstemperatuur te regelen. De jas moet uiteindelijk voelen als een tweede huid.

Het systeem is het meest interessant voor mensen die heel actief zijn op ­koude winterdagen, zoals wintersporters of fietsers. Wanneer hun lichaams­temperatuur stijgt en ze beginnen te zweten, opent de jas zijn ventilatie­openingen. Koelen ze af, dan sluiten de ventilatieopeningen weer waarna de jas volledig winddicht is.

Omius is van plan om via crowdfunding de benodigde financiering op te halen om de jas in productie te kunnen nemen.


Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.